Kako da beba prestane da štuca

Ako štucanje nije propraćeno čestim povraćanjem ili slabijim napredovanjem deteta, nema razloga za brigu.
Neki jednostavni postupci mogu pomoći da pre prestane.
 
Uzroci štucanja
 
Još nije tačno poznato šta je u osnovi razlog samog štucanja, ali s mehaničke tačke gledišta u pitanju je kontrakcija dijafragme koja nastaje gotovo uvek usled pritiska koji uzrokuje prošireni želudac. Uzrok proširenja želuca je:
 
Posisano mleko
 
Štucanje se javlja jer je želudac pun nakon dojenja. Na spoju jednjaka i želuca nalazi se ventil (cardia, lat.), koji se, u uslovima kad normalno radi, otvara kako bi hrana ušla u želudac, a zatim se odmah potpuno zatvara kako bi se sprečilo vraćanje hrane u jednjak (t.j refluks). Kod novorođenčeta kardija je još nezrela i ne obavlja u potpunosti svoj zadatak te dolazi do vraćanja mleka iz želuca u jednjak. Na taj način nadražuje se sluznica jednjaka i ujedno se podstiče dijafragma na kontrakcije, a posledica je štucanje.
 
Gutanje vazduha
 
Za novorođenčad je svojstveno da progutaju dosta vazduha (posebno ako su hranjena na bočicu koja ima cuclu bez ventila).
Vazduh u želucu nadražuje dijafragmu izazivajući kontrakcije koje su uzrok štucanju.
Štucanju su podložnije bebe – mali proždrljivci koji pohlepno sišu, jer zajedno s mlekom progutaju veće količine vazduha.
 
Greške koje treba izbegavati
 
1. Dati bebi kašičicu limunovog soka. Najpre osećaj kiselog za tako mladu doba je vrlo neugodno, a pravilo je da se citrična voća ne daju do kraja prve godine zbog moguće alergijske reakcije.
2. Dati mineralnu vodu (“sa mehurićima“) što može pogoršati štucanje zbog rastezanja želuca.
3. Energično ljuljanje – povećava rizik vraćanja mleka u jednjak i javljanja štucanja.
4. Lupkanje ili masaža po leđima ne pomaže u zaustavljanju štucanja.
 
Prevencija
 
Ako je dete na grudima
 
Proveriti da uz bradavicu prihvati i areolu jer na taj način smanji se količina vazduha koju beba proguta tokom dojenja.
Odvojiti dete nakratko od grudi, potom ponovno staviti - ritam gutanja pomaže u pravilnom disanju i sprečava pojavu štucanja, odnosno pomaže da prestane.
Pustite ga da podrigne pre nego što prione na drugu dojku, kako bi se iz želuca ispraznio vazduh.
 
Ako se hrani na bočicu
 
Paziti na ugao pod kojim se bočica drži - cucla mora uvek biti puna mleka i osiguravati normalan protok.
Proveriti da otvor na cucli nije premalen (držati se uputstva proizvođača - pr. NUK – srednja veličina otvora na cucli za mleko), ako dete mora uložiti napor da posiše mleko na cuclu proguta puno vazduha.
Koristiti cucle koje imaju ventil (Air system) jer je na taj način gutanje vazduha minimalno.
 
Kada se posavetovati s pedijatrom
 
Svakako treba još jednom naglasiti da je štucanje blaža prolazna nelagoda koja se uglavnom za koju minutu smiri sama po sebi, a ne ostavlja nikakve štetne posledice po zdravlje deteta i nestaje kako ono raste.
Ali ako se događa da je štucanje učestalo, stalno se ponavlja, te je popraćeno i drugim simptomima kao:
Učestalo štucanje i povraćanje.
Slabo napredovanje dojenčeta (zastoj ili slabije dobijanje na težini).
Dojenče prekida obrok nakon čega usledi neutešni plač.
San je površan i isprekidan čestim buđenjem.
 
U slučaju pojave navedenih simptoma potrebno je posetiti lekara jer bi mogao biti u pitanju gastroezofagealni refluks, poremećaj koji nije tako redak kod odojčeta, a štucanje mu je samo jedan od simptoma. U slučaju sumnje na gastroezofagealni refluks pedijatar će se posavetovati sa specijalistom – dečjim gastroenterologom radi utvrđivanja tačne dijagnoze i izbora lečenja zavisno o uzroku poremećaja.
 
Autor: Mama i beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom