Izvetrena pamet

Neka ostane zabeleženo i ovde, uz napomenu da ne prizivam, već prognoziram.

Piše: Milan Ceković

Dakle, kuke i motike biće najzastupljenije u rukama onih koji danas tvore veliku popularnost jedne klike. Naprosto, naknadna pamet najpre ište ili oružije ili oruđe, sa nešto mehanizacije pride. Na kraju krajeva, u poeziji je zabeleženo sve što nam se dogodilo i što će nam se tek dogoditi.

I šta sad imamo na kraju horora? Najbolje što je Vojska Srbije imala bilo je sklono čašici. Tolike nedelje prođoše; izveštaji, prvi, drugi; premijer je čitao i prvi i drugi, pa je onda, ipak, pročitao samo prvi i ništa spektakularno nije našao; kako ćemo, šta ćemo, hop, evo rešenja, kafana je naša sudbina. Ono, neka nas spase po koja ljuta preko. Šta bi drugo? Idealno za parodiju bi bilo da ubacim ono "živeli!".

Ali toliko je tragično da bi svaka parodija bila neukusna. Tragično je koliko sve zveči od šupljih priča onih koji se voze u službenim automobilima, imaju kabinete, šefove istih, nose neka odela, imaju štele i primaju platu iz budžeta, koja nije velika, ali je četiri puta veća od onih penzija i plata na kojima se sudbonosno i slobodarski štedi. Muka mi je od te šupljine i beznadežno je kada je ta šupljina decenijama zamena za zvona koja ne zvone.

Ko će, bre, to sve to što oni trućkaju da proveri? Informacije se kreiraju, ništa novo za mene, ali tek nije novo i to da iskreirane informacije stvaraju podršku. Ne glasaju građani za XXL propagandistu, već za državnika, koji se trudi da nas preporodi. Tako bar informacije kažu, a informacijama se mnogo više veruje, nego što se u njih sumnja. Zato je lako pored tog alkoholisanog urina poturiti i neke druge gabaritnije izmete, koji se lako kusaju u kućama prosečnih i zato sve oko nas smrdi.

Na kraju krajeva, kakva je to vlast, ova ili ona, koja ima potrebu za BOT odredima? To je vlast kojoj je potrebna iskreirana stvarnost. A zašto bi oni, tako uspešni, kreirali stvarnost? Hm...

Ipak, postoje neke zakonomernosti: laž, kao i glupost, nagrizaju okruženje, ali na kraju pojedu i sopstvenu supstancu. Tragedija ove grude je u tome što većina misli da joj treba veliki vođa, a ne adekvatan predstavnik. Ovaj prostor je obeležen tamnim žigom jer nas laži, gluposti i propasti naknadno uče pameti. Nakon te večernje škole, pamet je nekako izvetrena....

Ta pamet je jedno veliko - NIŠTA.

  • Kernel

    05.04.2015 20:37
    Nema ovde pameti...
    ... ni te naknadne, "izvetrene"... Da ima, ne bismo se vrteli ovako u krug već 100 godina. Naknadnu pamet imaju jedino oni koji nisu otišli odavde kada su mislili da se nešto može promeniti, pa sada odlaze.
  • ST

    05.04.2015 20:15
    Bravo Milane...
    ...za ovaj,a i svaki drugi tekst.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.