Svaki dan novi blam

Rasprava o budžetu je ukazala da nema na svetu tog budžeta koji bi nam pomogao da imamo uljudno zasedanje Skupštine.

Piše: Milan Ceković

To je sve manje zakonodavno, a sve više telo prepuno bisera. Naprosto, čak je i lova tu nemoćna. Ona, naravno, mnogo toga može, ali ne može baš sve. Očigledno je.

Uglavnom, častili su se junaci naše stvarnosti britkim mislima, tako da sam saznao da pored toga što je Skupština protočan bojler, ona je i ono protočno što nije bojler, a nalazi se u svakom pristojnom toaletu. Babić je nedavno poručio Živkoviću da bi ga pobedio na izboru za mistera, Bečić Živkoviću da ima uličarski rečnik, a Živković Bečiću da je stoka jedna, što je kod mene izazvalo osećaj nepravde, jer uvek nam je stoka sinonim za nešto loše. Tu papazjaniju je začino premijer koji je poslanicima Demokratske stranke hrabro poručio da su kukavice, uz ovacije većine, naravno. Demokrate su na to kočoperno skočili, što je doprinelo da sve to više liči na kokošinjac, a ne na pomenuti stočni profil ponašanja.

Ja sam u međuvremenu dobio pisani odgovor iz vrha jedne opštine da sam sjajan kandidat, ali da im nisam potreban. Sve bi bilo u redu da to pismo nije bilo malo nepismeno, a opet, shvatih da u društvu koje ima potrebu da ljudi nemaju više nikakvih potreba, pismenost nije kurentna kategorija. Meni je bar jasno da nemam šta da tražim u konkurenciji ovako kompetentnog kadra koji izvire na sve strane. Gde god se pojavim, suočim se sa tim da nisam dovoljno dobar i pride mi uvale neki testić da popunjavam. Sad već živim sa tim kao tribun slobodnjak. Taman kad mi zafali lova desi se neki neplanirani priliv. Nije loše, sve više verujem da sam ljubimac metafizike.

Zatim sam dobio odgovor da je politika Vlade takva da nema zapošljavanja ni na mestu mrtvih ljudi. Ja samo odgovorio, da mi onda jedino ostaje da postanem član Vlade. Dakle, ako neko ovo iz Vlade čita, neka mi se javi. Mislim da bih bio koristan kao savetnik za javne nastupe.

Recimo, ministarki Zorani bih ubedljivo i slikovito objasnio da bi najbolje bilo i za samo Pepa Prase da se isključi iz saobraćaja, jer ako se nadgrobni spomenici dižu kraj tek izgrađenih mostova, onda se plašim da prasićima ne gine neki krematorijum od tunela. Ne ide da naši trogodišnjaci vozačke uzore imaju u tako neodgovornim osobama kao što su animirani (i potencijalno kremirani) prasići. Na kraju krajeva, koliko god je pojas važan i spasava ljude od potencijalnog stradanja, pre će dete primetiti da je Pepa, zapravo, prase, nego da nije vezalo pojas.

Nagdrobna ploča je uklonjena. Ok, lako je sa pločama, problem je sa glavama kojima takve ploče padaju na pamet. Tamo gde nema dasaka u glavi, ima nadgrobnih ploča gde im mesto nije. Ubeđen sam da bih, za pristojnu platu, Vulina spasao raznoranih bisera i da bih njegove facijalne performanse usmerio na pravu stranu. Daleeeeko od postojeće. Mada, možda i nema potrebe za tim. Cirkus ili Vlada, to mu nekako dođe na isto. I jedna i druga institucija poseduje klovnove i glavnu zvezdu.

Verujem i da bih ministra prosvete pripremio da ne padne na ispitu. Dovoljno je da u mom društvu pije prvu jutarnju kafu u trajanju od dva školska časa. Krenuli bismo od kose-tanke i one podgojene-uspravne i ubeđen sam da bi pomenuti ministar bio neko ko daje uvek smislene izjave, Naravno, u skladu sa njegovim zvanjem, to je jako važno.

Ukoliko nema mesta za mene u Vladi, predležem da me predsednik republike angažuje u svom kabinetu. Uz svo poštovanje Tarabića, ali sumnjam da su oni predvideli da će nam u 21. veku predsednik biti neko ko se poziva na proroke. Nisam siguran da su nama potrebni "Žuti" i "Napredni", ali sam siguran da su nam neophodni normalni ljudi. Ne znam da li bi takvi danas prešli cenzus?  Što se Morave tiče mnogo će vode njome proteći dok nam se zaista dogodi neki mudrac na čelu države.

I tako, dok penzioneri podnose smislenu žrtvu, štrajk je ušao u modu kao nekada mini-suknja, valjda zato što su plate nekako mini i na sve to svaki dan je neki novi blam na sceni. Dovoljno da blago bude vama, a i blago bude meni.

Sličnosti između njujorškog Tajma (Time) i beogradskog Vremena su te što su im isti nazivi, što su oba lista nedeljnici i što biraju ličnost godine.

  • Kostolcanin

    25.12.2014 21:03
    Bolesna ambicija
    Ceka ocigledno ne moze da prihvati da je njegovo udruzenje dozivelo krah, i sto je njegova ambicija da vodi Gradsku opstinu Kostolac neuspesan pokusaj jednog zanesenjaka. Covek koji je radio sedan dana u TEKO Kostolac i dao otkaz jer ne moze da izdrzi napor na poslu i nije neki svetli primer koji treba slediti.
  • Carls Tejlor

    24.12.2014 10:08
    Da sam u velikoj meri pametniji i kreativniji nego sto sam trenutno, verovatno bih napisao identican tekst.Svaki put me ovaj gari obori s nogu sto je jako zacudjujuce u mom slucaju jer nije u pitanju dobra zenska ili Bred Pit.Sve u svemu ja ne zelim vise da vas smaram jer imate vi svojih problema a plus nista me niste pitali... Elem, cestitke autoru!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Čarape

Bilo je to jedno od uobičajnih jutara kada petočlana porodica u nekih pola sata pokušava da izađe iz stana i započne svoj dan po pravilima službe.

Muškarac ili medved u šumi?

Zarobljena u inception-u trendova na mrežama ovih dana mogu slobodno reći da je moje "Rimsko carstvo" – medved vs. muškarac u šumi.

Poraz pre izbora

Posle ne malo neizvesnosti, lokalni i izbori za grad Beograd održaće se 2. juna. Međutim, čini se da su nepotrebni, rezultati gotovo da su poznati i danas, mesec dana pre održavanja.

Svet pomahnitao za oružjem

U celom svetu je na oružje potrošeno 2.400 milijardi dolara, što je sedam odsto više nego prethodne godine.

Groteskna karikatura

Iznenadna smrt relativno mladog čoveka, starog samo 40 godina, mnogima od početka nije delovala logično i izazvala je sumnje.

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.