Univerzitet traži botove

Većina kineskih botova ima između 14 i 18 godina, a u komentarima podržavaju sve odluke vlade i na taj način kreiraju javno mnjenje.

"Traže se internet komentatori" - ovako je glasio oglas za posao koji se pojavio na sajtu kineskog univerziteta Mjanjang.

Univerzitet Mjangjang, koji se nalazi na jugozapadu države, u provinciji Sičuan, traži "patriote koji će pozdravljati uspeh države Kine i uz pomoć statističkih podataka pobijati laži koje na internet plasiraju protivnici države, s ciljem destabilizacije vladajućeg režima".

Velika većina kineskih botova ima između 14 i 18 godina, a u komentarima podržavaju sve odluke vlade i na taj način kreiraju javno mnjenje. Ovi botovi nazivaju se "50-centaši", s obzirom da ih vlada Kine plaća 50 centi po objavljenom komentaru.

Ono što je začuđujuće jeste činjenica da je Mjanjang univerzitet ovim oglasom nedvosmisleno potvrdio sumnje svih kritičara kineskog režima, koji već godinama optužuju zvanični Peking za kreiranje javnog mnjenja. Klinci koje angažuje vlada na svoj posao gledaju kao na još jedan stepenik više na putu sopstvenog napretka, a zašto se bira ciljna grupa tog starosnog doba lako je objašnjivo: imaju najbolje znanje o internet tehnologijama, mladi su, naivni i neiskvareni.

Nakon što pronađu svoje mesto u botovskom sistemu Komunističke partije Kine, postaju članovi "Komiteta omladinske lige", koji predstavlja podmladak Komunističke partije.

  • 17.06.2015 09:00
    Slabo su oni plaćeni. Stranka Naivnih Srba svoje plaća sendvičem, sokićem, plus dnevnica, što je , moramo priznati, mnogo više od onih iks puta 50 centi ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet