Madrid blokira referendum o nezavisnosti

Strasti u Španiji ponovo su usijane zbog najavljenog referenduma o nezavisnosti Katalonije 1. oktobra, što vlasti u Madridu smatraju nelegalnom.
Kataloncima koji su kasno u sredu uveče u parlamentu bez prisustva opozicije sa 72 glasa "za" i 11 uzdržanih, izglasali zakon o ovom referendumu, preti sudom, ali oni ne haju.
 
Premijer Marijano Rahoj je sednicu katalonskog parlamenta nazvao "političkom perverzijom" katalonske vlade. - Referendum je nezakonit i predstavlja napad na institucionalni poredak Španije i Katalonije - rekao je Rahoj posle hitnog sastanka sa članovima svog kabineta i obećao da se referendum neće održati.
 
Špansko Državno tužilaštvo najavljuje optužnice protiv članova katalonskog parlamenta zbog izglasavanja zakona o održavanju referenduma o nezavisnosti. Državni tužilac Hose Manuel Maza najavio je optužnice i protiv članova vlade Katalonije zbog potpisivanja zakona, a od bezbednosnih snaga Španije zatražio da istraže pripreme katalonske vlade za održavanje referenduma.
 
 Katalonci ne odstupaju: - Ovo ni u čemu ne menja projekat katalonske vlade. Suočeni sa prikrivenim stanjem opsade, mi sada osećamo obavezu da branimo naša najosnovnija prava - uzvratio je portparol Đordi Turul.
 
Premijer Marijano Rahoj razgovarao je odvojeno sa liderima dveju najvećih opozicionih partija u Španiji, nastojeći da sačuva političko jedinstvo zemlje. Vlada u Madridu namerava da stopira referendum u Kataloniji žalbom Ustavnom sudu, koji je, inače, već jednom presudio da on može da se održi samo uz saglasnost centralnih vlasti u Madridu.
  • NH2

    08.09.2017 13:47
    Bobi NS ili NS ista osoba u pitanju koliko vidim.

    Te patriJoCke mantre su vec zastarele i prevazidjene. Nadjite nesto kreativnije.
    Evo na primer kako su svi koji su se odvojili od Beogradske Kazabe u mnogo boljoj situaciji nego sama Srbija.

    Uvek neki strahovi od Madjara, Siptara, Balija, CIA-e, Masona, Vatikana ... a najveca nesreca u ovoj nazovi drzavi je sveto trojstvo zla Drzava - SPC - Kriminal.

    U svakom slucaju podrska Kataloniji.
  • samo gledam

    08.09.2017 13:03
    A neee ... kako ne shvatate? Neko ima pravo na referendum, neko nema.
    Isti oni koji će reći da Kosovo ima pravo, reći će da Srpska nema pravo. Ili obrnuto.
    Krim, Čečenija, ... i tako dalje.
    Zavisi od toga kako su subjektivni.
    Gde je subjektivnost, tu pamet ne stanuje ...
  • NS

    08.09.2017 10:40
    @Lotre
    A onda će Mađari na severu u opštinama u kojima su u većini, pa nećemo da Novi Sad bude za nas Beograd, pa će Rumuni na istoku da kažu, mi smo u ovim opštinama u većini, hoćemo nezavisnost, pa će mesne zajednice sa većinskim življem koji je drugačiji od većinskog življa opštine da kaže, mi izlazimo iz sastava ove opštine, pa će Gložan ili Kisač da postanu Slovačke enklave, ...
    Decentralizacija - da, svakako, naravno. Dalje cepanje - NE.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.