Palestina predaje zahtev za članstvo u UN

Palestinski predsednik Mahmud Abas u septembru će podneti zahtev za punopravno članstvo države Palestine u Ujedinjnim nacijama, uprkos protivljenju SAD i Izraela.
Palestinski predsednik Mahmud Abas u septembru će podneti zahtev za punopravno članstvo države Palestine u Ujedinjnim nacijama, uprkos protivljenju SAD i Izraela.

Predsednik Palestinske vlasti 20. septembra, na dan kada počinje zasedanje Generalne skupštine UN, podneće zahtev neposredno generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, rekao je u subotu šef palestinske diplomatije Rijad al-Malki. Potom će Ban Ki Mun proslediti zahtev predsedavajućem Saveta bezbednosti, rekao je Al-Malki i dodao da Abas želi da podnese zahtev u septembru budući da u tom mesecu Liban predsedava Savetom bezbednosti UN.

Jedan viši izraelski zvaničnik je kritikovo odluku palestinskih vlasti uz ocenu da je "Mahmud Abas očigledno odlučio da se uzdrži od direktnih pregovora, što se i očekivalo".

Palestinci su već izrazili nameru da u septembru traže prijem u UN, odbacivši nastavak pregovora s Izraelom pre redovnog godišnjeg zasedanje Generalne skupštine UN. Palestinci traže priznavanje svoje buduće države u granicama od pre 4. juna 1967. kada je počeo Šestodnevni izraelsko-arapski rat. Ukoliko bude tako, u palestinskoj državi bi bili Zapadna obala, pojas Gaze i Istočni Jerusalim koje je Izrael okupirao 1967.

SAD su najavile da će u Savetu bezbednosti UN staviti veto na palestinski zahtev, ali bi Palestina mogla da od na Generalne skupštine dobije status posmatrača. Ona ne bi postala članica UN, ali bi s tim statusom uživala sva prava u okviru agencija UN, među kojima su Svetska zdravstvena organizacija, Unesko ili Unicef.
star

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.