Šimunić kažnjen sa 3.000 evra

Zagrebačko državno tužilaštvo podiglo je prekšajni nalog protiv hrvatskog fudbalskog reprezentativca Josipa Šimunića zbog raspirivanja rasne mržnje i kaznilo ga maksimalnom novčanom kaznom od 25.000 kuna (3.250 evra).
Zagrebačko državno tužilaštvo podiglo je prekšajni nalog protiv hrvatskog fudbalskog reprezentativca Josipa Šimunića zbog raspirivanja rasne mržnje i kaznilo ga maksimalnom novčanom kaznom od 25.000 kuna (3.250 evra).

Prekršajni nalog podignut je protiv 35-godišnjeg Šimunića na osnovu Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima.

Posle pobede nad Islandom i plasmana Hrvatske na SP, Šimunić je istrčao na teren maksimirskog stadiona i sa službenog razglasa poveo navijanje ustaškim pokličem "za dom", na šta su mu navijači uzvraćali "spremni".

Tužilaštvo je navelo da je hrvatski reprezentativac bio svestan da taj uzvik simbolizuje službeni pozdrav za vreme totalitarnog režima Nezavisne Države Hrvatske, kao i da predstavlja "manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etničke pripadnosti, kao i trivijalizaciju žrtava zločina protiv čovečnosti".

Šimunić je na kraju skandiranja, koje se ponovilo tri puta, čestitao publici rečima "svaka vam čast". Tužilaštvo je navelo i da je on tako i uznemiravao ostale učesnike javnog okupljanja.

U izjavi novinarima posle utakmice Šimunić je objasnio da je "to oduvek hteo da napravi" i da ga nije briga hoće li biti kažnjen. "Nemam se čega stideti. Igrao sam za svoj dom. Oni kojima ovo smeta mogli bi proučiti istoriju. Ako im smeta ovo što sam napravio, njihov problem", rekao je tada.

  • janko

    22.11.2013 07:27
    @Zamisljen
    a kako je kaznjen onaj sto je u beogradu pevao "polu madjar, polu ustasa"
  • Zamisljen

    21.11.2013 19:05
    Samo???
    Njemu je ta svota kao nama kifla,samo podstrek drugima,da mogu nastaviti,uz tako blage kazne.Umesto za primer,da ga "rebnu" dobro,onda bi se cesao po glavi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.