Ekolozi demonstrativno napustili samit u Varšavi

Najveće međunarodne ekološke organizacije, među kojima Svetski fond prirode (WWF) i Grinpis, danas su napustile demonstrativno klimatski samit u Varšavi ogorčene što države u pregovorima gledaju svoje interese ne vodeći računa o zajedničkom dobru planete i posledicama globalnog zagrevanja.
Najveće međunarodne ekološke organizacije, među kojima Svetski fond prirode (WWF) i Grinpis, danas su napustile demonstrativno klimatski samit u Varšavi ogorčene što države u pregovorima gledaju svoje interese ne vodeći računa o zajedničkom dobru planete i posledicama globalnog zagrevanja.

Nevladine ekološke organizacije danas su na 19. globalnom klimatskom samitu upozorile da skoro dve sedmice pregovora u Varšavi o budućim obavezama u borbi protiv klimatskih promena ne vode nikuda i da svojim napuštanjem samit žele da nateraju delegate da se trgnu.

Ovo je prvi takav demonstrativni odlazak ekologa i aktivista organizacija za ljudska prava u 19-godišnjoj istoriji klimatskih pregovora.

"Pregovore u Varšavi su u svoje ruke preuzeli šefovi industrijskih kompanija kojima nije nimalo stalo do smanjenje emisije štetnih gasova. Za nas je omalovažavanje to što su kompanije-trovači sponzori samita", kazao je danas u Varšavi direktor ekološke organizacije Grinpis Kumi Naido.

"Bogate industrijske zemlje usporavaju pregovore a u njihovom interesu delaju i međunarodne korporacije. To što se desilo na Filipinima pokazuje da moramo da ubrzamo pregovore", rekao je šef organizacije Prijatelji Zemlje Asad Rehman.

Na početku samita štrajk glađu 11. novembra započeo je šef delegacije Filipina Naderev Sano. "Vreme je da zaustavimo ovo ludilo", kazao je tada Sano i pozvao one koji poriču klimatske promene da siđu iz svoje kule od slonovače i pođu na ostrva Tihog okeana, Indijskog okeana ili Karipska ostrva da se sami uvere u posledice podizanja nivoa okeana na planeti.

Klimatski samit u Varšavi trebalo bi da završi sutra a očekivalo se da će postići dogovor o preciznoj mapi puta i kompromisima koji bi utrli put obavezujućem završnom dokumentu na samitu u Parizu 2015. Novi globalni sporazum treba da zameni Protokol iz Kjota koji ističe 2020. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.