Venci na spomenik Arčibalda Rajsa

U Topčiderskom parku danas su položeni venci na spomenik istaknutog švajcarskog kriminologa i dobrovoljca srpske vojske u Prvom svetskom ratu Arčibalda Rajsa, povodom 86. godišnjice od njegove smrti.
U Topčiderskom parku danas su položeni venci na spomenik istaknutog švajcarskog kriminologa i dobrovoljca srpske vojske u Prvom svetskom ratu Arčibalda Rajsa, povodom 86. godišnjice od njegove smrti.

Vence su položili predstavnici Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Ambasade Švajcarske u Beogradu i udruženja građana koja neguju sećanje na Prvi svetski rat. Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Dragan Popović rekao je tom prilikom da je svet, zahvaljujući Rajsu i njegovom radu, mogao da se upozna sa nezamislivim zločinima austrogarske, nemačke i bugarske vojske.

"Znao je Rajs da će jednog dana ono što je ostalo iza njega biti pročitano, da ćemo analizirati ono što je pisao o vrlinama i manama srpskog naroda, ali i da će nam pomoći da shvatimo i ko smo i šta smo i ono što je najvažnije - kakvi smo bili, kako bi mogli biti bolji", rekao je Popović.

Napomenuo je da je Rajs voleo Srbiju i da je doprineo da istina o zločinima nad srpskim narodom bude objavljena u celom svetu. Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović pozdravio je odluku nadležnog ministrastva da se ova godišnjica uvrsti u državni program obeležavanja sećanja na Prvi svetski rat.

"Današnji dan je povod da se setimo svega što je doktor Rajs uradio za naš narod i državu. Podsetiću da je on 1914. godine došao u Srbiju na poziv naše Vlade, kako bi kao nezavisni i priznati ekspert u međunarodnim krugovima dao svoje mišljenje o zločinima koje je počinila Austro-ugarska vojska na početku Prvog svetskog rata, pre svega prema civilnom stanovništvu u Mačvi. Zahvaljujući njemu istina o progonu srpskog naroda je otišla u svet". ukazao je zamenik gradonačelnika, javio je Beoinfo.

Mladenović je podsetio da se doktor Rajs posle rata odrekao svoje profesorske karijere u Lozani i ostao da živi u Beogradu sve do svoje smrti 1929. godine, i dodao da na ovaj dan treba da se prisetimo svih poruka koje je Arčibalb Rajs ostavio srpskom narodu.
  • Nišlija

    08.08.2015 18:14
    Slava velikom čoveku. A on je zaista bio moralna veličina, kada je potegao iz CH u Srbiju da istražuje austro-ugarske zločine, u onakvim uslovima.
    Zahvaljujući njemu ceo svet se upoznao sa zlodelima koja je počinila ta "nad-civilizacija" nad življem u Srbiji.

    Naravno da se pročita i "Čujte Srbi".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.