Srbija prva u Evropi po broju izbeglica

Svetski dan izbeglica, koji se obeležava 20. juna, Srbija dočekuje kao prva u Evropi a dvanaesta u svetu po broju izbeglih i raseljenih.
Svetski dan izbeglica, koji se obeležava 20. juna, Srbija dočekuje kao prva u Evropi a dvanaesta u svetu po broju izbeglih i raseljenih.

Još uvek veliki broj njih živi u izbegličkim centrima u krajnje lošim uslovima.

Izbegli iz Krajine obeležili su taj dan manifestacijom Krajiški otkos, uz pesmu i predstavljanje običaja iz rodnog kraja, piše Studio B.

Sekretar za socijalnu zaštitu Vladan Đukić i pomoćnik sekretara za izbegla i interno raseljena lica Miško Pribilović prisustvovali su danas Drugom krajiškom otkosu, sportsko-kulturnoj manifestaciji održanoj u naselju Busije poznatom po tome što ga nastanjuju izbegli i progani Krajišnici. Manifestacija je održana povodom Svetskog dana izbeglica, koji se obeležava sutra, a prema Đukićevim rečima, bila je i prilika da se izbegla i interno raseljena lica još jednom informišu o tome šta Beograd čini za njih.

"U poslednjih godinu i po dana gradska vlast u okviru sekretarijata formirala je Sektor za brigu o izbeglim i interno raseljenim licima i postavila poverenika. Osnovni cilj je da se ova lica na jednom mestu informišu o svojim pravima i da im se u uslovima ekonomske krize omogući socijalna inkluzija, odnosno da im se olakša život. U skladu s tim, izmenjena je i gradska odluka o uslovima prodaje socijalno neprofitnih stanova, tako da su izbegla i interno raseljena lica po prvi put imala priliku da konkurišu i da po povoljnim uslovima otkupe 50 stanova. Na konkurs je pristiglo 179 prijava, tako da ćemo u narednom periodu broj stanova namenjenih za ovu kategoriju duplirati. Pored toga, sa UNHCR ugovorena je i izgradnja 80 stambenih jedinica za stanovanje u zaštićenim uslovima, namenjenih socijalno ugroženim licima koje imaju status izbeglih ili interno raseljenih", kazao je Đukić.

Pored nadmetanja kosača, na manifestaciji publika je imala priliku da vidi i bogat kulturno-umetnički program, koji je na najbolji mogući način prezentovao tradiciju srpskog naroda sa tih prostora. Izložba umetničkih slika krajiških slikara, upotpunila je istorijsku sliku vekovnog života Srba sa ovih prostora, koji su umnogome uticali na formiranje modernih, danas opšte prihvaćenih vrednosti evropskih naroda.
  • Milan

    19.06.2011 23:54
    Može im se
    Ne znam da je 20 godina posle II svetskog rata bilo još izbeglica u Evropi tj. 1965.g. ? Ali u Srbiji ih ima i posle 20 godina, jer u Srbiji je sve tromo. Kad neko može da dobije pare "sa strane" jer je ove ili one nacije, ove ili one vere, ove ili one partije... što ne bi bilo i još "izbeglica" kad već razni fondovi dele ponešto?
  • Fikroj

    19.06.2011 18:29
    izbeglaje - autonomaje
    i to vec sad imamo. Jadni su ovo prostori.
  • mile

    19.06.2011 18:13
    Kosci
    Kosimo,kosimo i vaše pare odnosimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija