Lepe žene su plodnije

Atraktivno lice pokazuje plodnost, ali i manje količine hormona stresa u krvi, zbog čega izbor zgodne partnerke za muškarce nije samo znak površnosti, kažu stručnjaci.
Atraktivno lice pokazuje plodnost, ali i manje količine hormona stresa u krvi, zbog čega izbor zgodne partnerke za muškarce nije samo znak površnosti, kažu stručnjaci.

Lepota ženskog lica indirektno je povezana s tzv. hormonom stresa kortizolom, ali i plodnošću, pokazala je studija finskog Univerziteta Turu. Prema njoj, lepe žene imaju idealan odnos masnoće u telu koji omogućuje puni reproduktivni potencijal, ali privlačan izgled im ne donosi jači imunitet u poređenju s manje atraktivnim pripadnicama ženskog pola, izvestili su istraživači. Oni su merili hormon stresa kod Letonki čiji su izgled prethodno ocenjivali i muškarci i žene, piše "Dejli Mejl".

Otkrili su da su one, koje su ocenjene kao najlepše, po pravilu imale manji nivo kortizola, hormona adrenalinske žlezde koji je odgovoran za metabolizam, nivo energije i regulaciju krvnog pritiska. Kako bi ocenili imunitet žena, naučnici su ispitanicama davali vakcine protiv hepatitisa B, a potom merili koliko će antitela proizvesti njihov organizam.

"Lepota tako u izboru partnerke ne postaje samo stvar površnosti, već i signal njenog opšteg stanja", rekao je rukovodilac istraživanja doktor Markus Rantala.

Ironično, nedavno špansko istraživanje pokazalo je da lepe žene "štete" zdravlju muškarca, jer one deluju na povišenje nivoa hormona stresa u njihovoj krvi. Efekat je bio još gori ako su sami muškarci verovali kako je žena daleko "iznad njihove lige".

  • Србин Бачван(ин)

    23.05.2013 13:06
    ..све су жене лепе...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.