Ovog petka nova Kritična masa: Vožnja kroz Novi Sad uz poruku - Most slobode je bitan i biciklistima

Novosadski biciklisti i biciklistkinje ovog petka, 26. avgusta, imaće priliku da se provozaju u novoj letnjoj Kritičnoj masi.
Ovog petka nova Kritična masa: Vožnja kroz Novi Sad uz poruku - Most slobode je bitan i biciklistima
Foto: 021.rs

Reč je o masovnoj vožnji bicikala kroz gradske ulice, događaju koji je u Novom Sadu pokrenula i koju organizuje Novosadska biciklistička inicijativa (NSBI), s ciljem skretanja pažnje na važnost ulaganja u biciklističku infrastrukturu.

Razlog je potreba da se uslovi kretanja u saobraćaju u Novom Sadu prilagode rastućem broju biciklista - u Novom Sadu se biciklom, prema procenama, služi oko 40.000 građana, s tendencijom rasta svake godine.

U ovoj vožnji, NSBI podseća na višegodišnju inicijativu da se duž Mosta slobode projektuju biciklističke staze, a koje će spojiti sremsku i bačku stranu. 
 
"Novosađani sa južnobačke strane bivaju odsečeni za mnoge zelene površine poput Kameničkog parka koji predstavlja beg iz gradske buke i gužve, bogate sremske predele i zanimljive lokacije usled nemogućnosti da se na biciklu prevezu preko Mosta slobode kako je jedini slobodan prostor prolazak pešačkim delom. Ujedno, sremska strana biva uskraćena za brži i bezbedniji prelazak na bačku stranu na kojoj se nalazi centar grada i svi značajni objekti", navodi se u najavi za predstojeću Kritičnu masu, čiji je naziv "Most koji nas (ne) spaja". 
 
Aktivisti NSBI poručuju da će istrajati u nameri da se Most slobode prilagodi rastućem broju biciklista.
 
Ilustracija: Anđela Stupar
 
Ruta:
 
Vožnja počinje iz Limanskog parka i nastavlja se kroz park, izlaskom na Bulevar despota Stefana i ide Fruškogorskom na Bulevar cara Lazara.
 
Biciklisti će odatle voziti na Kej žrtava racije, kroz Maksima Gorkog na Braće Ribnikar, a potom Futoškom ulicom do Bulevara Evrope i duž ovog bulevara na Bulevar cara Lazara.
 
Odatle će se vožnja nastaviti Bulevarom oslobođenja, nazad do Limanskog parka, gde će se završiti. Svaku vožnju obezbeđuje policija, a tu su i redari.
 
"Svi uzrasti su nam dobrodošli. Ponesite vodu, bajseve i dobro raspoloženje da ovo leto ispratimo kako dolikuje", poručuju u NSBI.
 
Vožnja počinje u 17 časova.
 
Kako je 021.rs pisao prošle godine, postoje namere gradskih urbanista da projektuju biciklističke staze duž Mosta slobode. Da bi se to desilo, moraju da budu ispunjeni svi uslovi - saobraćajni, bezbednosni i urbanistički, a javila su se dva potencijalna rešenja. 
 
O njima čitajte detaljnije u našem tekstu OVDE.
  • Trt

    27.08.2022 10:17
    @sasa

    A što se tiče puta prema Ledincima, osim biciklističkog saobraćaja prema Beočinu i dalje, to je takođe i glavni pravac za uspon na Frušku goru, daleko bezbedniji od uspona sa Paragova za Venac... Šta da ti kažem, možda se ljudi koji voze bicikle jednostavno plaše manje od tebe.
  • Trt

    27.08.2022 10:11
    @sasa

    Evo čisto da proverim da li je stanje danas isto kao što je uvek i bilo, bacio sam pogled na google maps - i gle čuda, Kamenica se i dalje spušta do Dunava i nije naročito teško uspeti se biciklom od parka do centra Kamenice i dalje. To što za vas gore na brdu bicikl nije baš poželjno sredstvo jeste nezgodno, ali sami ste birali tu da živite, i vaša situacija ni najmanje ne utiče na konstantan biciklistički saobraćaj preko Mosta Slobode onih koji nemaju takav problem.
  • sasa

    27.08.2022 02:09
    Trt
    za kamenicu i dalje kaže trt
    Eventualno dalje po ravnom uz dunav i može ali je extra opasno zbog gustog saobraćaja a naročito kamiona.Ja ne bi išao nikad prema ledincima biciklom da na 30 cm redovno prolaze šleperi pored mene.
    Ja sam skoro svaki dan u kamenici i nesećam se da sam video ijednog biciklistu.Iz onog gornjeg dela oko poicijske škole može da se ide tu po kraju dok se ne krene nizbrdo onda nema nazad a u ostalom delu su uglavnom uzbrdice da se moj skuter od 6 konja ,50 kubika koji ide 65 na sat veoma muči i troši 30% više goriva.Biciklom mislim da je nemoguće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti