FOTO: Mitska mesta koja možete posetiti

Svako je barem jednom, čitajući knjigu ili gledajući film, poželeo da ode na mesto radnje, čak i ako je ono plod mašte, odnosno čista autorova fikcija. Iako su izmišljena, neka mesta mitskih priča su nadahnuta stvarnim lokacijama koje se s više ili manje truda zaista mogu pronaći.
Svako je barem jednom, čitajući knjigu ili gledajući film, poželeo da ode na mesto radnje, čak i ako je ono plod mašte, odnosno čista autorova fikcija. Iako su izmišljena, neka mesta mitskih priča su nadahnuta stvarnim lokacijama koje se s više ili manje truda zaista mogu pronaći.

Narnija

Kraljevstvo Narnija koje je u istoimenom romanu stvorio Luis mnoge je nagnalo da i kod svoje kuće potraže čarobni ormar kroz koji se stiže u zemlju gde životinje govore, a čuda i magija su svakodnevica. Luis je pišući "Hronike Narnije" bio podstaknut svojom rodnom Severnom Irskom, ali poslednja filmska varijanta je snimana na novozelandskom ostrvu Vakari poznatom i kao "White Island".

Srednja zemlja

U najudaljenijoj zemlji sveta Novom Zelandu bliže nego bilo gde drugde možete osetiti i Srednju zemlju, mitsku Tolkinovu destinaciju, koja je u romanu ovog pisca opisana s više detalja i mapa od mnogih stvarnih zemalja. Poseban jezik razvijen iz Tolkinove osnove da i ne spominjemo. Ipak najzaslužniji za približavanje Srednje zemlje svim znatiželjnima je autor filmske trilogije "Gospodar prstenova" Piter Džekson čiji filmski set Srednje zemlje na Novom Zelandu je delimično sačuvan kao prvorazredna turistička atrakcija.

El Dorado

Indijanski mitski grad od zlata vekovima je privlačio mnoge znatiželjnike, od vremena španskih konkvistadora koji su zbog potrage za njim pokretali i prave istraživačke pohode. Ako i vi želite osetiti deo te legende, južnoameričke prašume pravo su mesto za to. Pridružite se nekoj od ekspedicija i ne zaboravite gde ga je smestio slavni Edgar Alan Po: "Gde može biti ta zemlja El Dorado? Iznad Mesečevih planina i Doline senki...".

Nedođija

Kaže se da samo deca mogu posetiti Nedođiju, ali ako imate čiste i vesele misli, možda i kao odrasli pronađete put do zemlje Petra Pana, kapetana Kuke i Izgubljenih dečaka. Više od jednog sunca i meseca ovde utiče na promenljivu klimu, ali let s Petrom Panom i ostalima sve će nadoknaditi. Uz flamingose i krokodile ovde ima i gusara, a iako se pretpostavlja da je autor priču smestio na mesto slično australijskim ostrvima izvori iz redova Izgubljenih dečaka tvrde da je Nedođija zapravo na Madagaskaru.

Zemlja čudesa

Ko ne želi da putuje kroz zečiju rupu, posebno ako je s druge strane Zemlja čudesa u kojoj je završila devojčica Alisa jednog dosadnog nedeljnog poslepodneva? Luis Kerol u svom klasiku je Zemlju čuda opisao kao mesto magije i čarobnih napitaka. Ona je i dom neobičnih likova – Martovskog zeca i Ludog šeširdžije, zle kraljice i karata koje govore, a u nacionalnom sportu jež je loptica, a palica flamingo. Poznato je da je autor u roman uneo mnogo likova iz svog života i da je i radnju smestio u Englesku, posebno oko Oxforda gde je radio kao profesor.

Kamelot

O lokaciji legendarnog dvorca kralja Artura postoji mnogo teorija, ali to ne sprečava istoričare i turističke radnike da i dalje nagađaju o mestu gde je slavni kralj čuvao Ekskalibur, zasedao s mudrim vitezovima okruglog stola i družio se s Lejdi Gvinevir. Mnoga mesta pokušavaju se izboriti za Arturovu slavu. To su Vinčester sa svojim okruglim stolom, mali velški grad Korlion i Somerset. Bez obzira na to odlučite li se Kamelot tražiti u Engleskoj, Velsu ili Škotskoj, pronaći ćete ono najvažnije - tračak romantične i idilične prošlosti.

Atlantida

Predmet rasprave od kada je Platon 360. pre Hrista prvi put pisao o njoj, Atlantida je prema legendi bila svet obilja koji je iznenada progutalo more pre više od 9.000 godina. U sredini velikog ostrva su, prema legendi, bili koncentrični krugovi i građevine sofisticirane kulture slične antičkoj Grčkoj. Međutim, s vremena na vreme pojavi se neko ko tvrdi da je pronašao ostatke Atlantide, pa su različite teorije o mestu gde bi se mogla nalaziti. Od mediteranskih ostrva, preko mesta na Atlantiku i Crnom moru pa sve do Irske, Skandinavije i Severnog mora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.