Oćemo li u Šabac na vašar?

"Oćemo li u Šabac na vašar"? su početne reči pesme koja je proslavila ovaj vašar.

"Oćemo li u Šabac na vašar"? su početne reči pesme koja je proslavila ovaj vašar.

Verovatno prva asocijaciju na Šabac kod velikog dela stanovništva Srbije, ali i celog regiona je upravo ovaj vašar. Vašar se održava svakog 21. septembra na Malu gospojinu.

Tokom IXX veka Šabac je imao dva vašara na Đurđevdan i Mitrovdan koji su održavani do Prvog svetskog rata.

Iako se održava zvanično samo 21. septembra, on traje duže, 4, 5 dana. Trgovci iz cele zemlje i okruženja dolaze da ponude svoje rukotvorine i proizvode svim posetiocima. Nigde, kao na Vašaru u Šapcu, se ne mogu naći najrazličitiji proizvodi, od odevnih predmete, preko ručno rađenih predmeta, igračaka, bačvi, znamenja proteklih vremena, pa sve do liciderskih srca, bombona, orasnica i mnogo drugih stvari, po više nego pristupačnim cenama. Svako ko dođe, kupi bar nešto, jer kažu da će onog ko dođe, a ne kupi ništa na Vašaru, makar neku sitnicu, terati maler cele godine.

Za ljubitelje muzike, tu su mnoštvo šatri, u kojima se može čuti, ne samo narodna muzika, nego i rok, pop – rok, haus muzika. Svako, u rasponu od 5 do 105 godina će sigurno naći nešto za sebe na Šabačkom vašaru, i rado će se iz godine u godinu vraćati.

 

  • jova limanac

    18.09.2011 19:19
    IXX vek? Izgleda svašta može da se kupi tamo osim znanja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja