Vakuumski čistač posetilaca u Sikstinskoj kapeli

Posetioci Sikstinske kapele ubuduće će možda morati da prođu kroz vakuumski čistač kako bi se divili njenoj unutrašnjosti.
Posetioci Sikstinske kapele ubuduće će možda morati da prođu kroz vakuumski čistač kako bi se divili njenoj unutrašnjosti.

Cilj je da se 500 godina stara remek-dela zaštite od prašine, vlakana, kose pa čak i znoja koje 4 miliona turista unese svake godine.

Zvaničnici Vatikana dugo su upozoravali da su freske, koje ukrašavaju unutrašnjost, ugrožene od spoljašnjih uticaja i da bi vakuumski čistač obezebedio da turisti koji uđu u Sikstinsku kapelu budu savršeno čisti.

"Vakuumski čistač osigurao bi da svi turisti budu besprekorno čisti kada su u pitanju prašina i druga vlakna. On bi takođe uklonio i vlagu i znoj. Sistem bi bio postalvljen na poslednjih 100 metara pre ulaska i bukvalno bi usisao svu prašinu sa cipela, a u isto vreme ventilatori bi usisavali prašinu i hladili ljude kako bi eliminisali znoj zato što sve ove stvari mogu oštetiti freske", izjavio je Antonio Paluči, direktor Vatikanskog muzeja.

Efekti svega ovoga uočeni su pre dve godine kada je nakon mesec dana dugog čišćenja sakupljeno nekoliko kilograma prašine, ljudskih dlaka i vlakana.

Paluči se nada da će sistem biti postavljen naredne godine pošto već postoji novac za njegovu izgradnju.

  • Gillan

    26.12.2012 09:46
    VakUUm, dragi moji novinari.

    I, nemojte odma da skacete sad na mene, ali za vAkum sa dugim A sam prvi put cuo od mog nastavnika fizike Mija iz Drvara koji mi je predavao u medicinskoj skoli... I dao mi keca kada sam pokusao da ga ispravim.
    On je koristio i GUMA sa duuuugim U, a od njega sam prvi put cuo i da je auto srednjeg roda (TO auto).
  • nonejm

    24.12.2012 20:00
    vakum ili vakuum
    Kolege novinari bi trebalo da znaju da se vakum pise vakuum...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.