Turisti koji nisu civilizovani

Kineski potrošači postali su sve bogatiji zahvaljujući ekonomskom bumu, pa su i letovanja u inostranstvu sve popularnija. Ali, ponašaju se necivilizovano, kaže jedan visoki kineski zvaničnik.

Kineski potrošači postali su sve bogatiji zahvaljujući ekonomskom bumu, pa su i letovanja u inostranstvu sve popularnija. Ali, ponašaju se necivilizovano, kaže jedan visoki kineski zvaničnik.

Vang Jang, jedan od četvorice zamenika premijera, posebno je osudio "preglasan govor na javnim mestima, klaćenje dok se hoda, pljuvanje i urezivanje karaktera u predmete i stvari na mestima obilazaka".

"Takvo necivilizovano ponašanje" često je kritikovano od strane medija i šteti imidžu kineskog naroda i izaziva razne posledice", preneo je reči Vanga sajt partijskog lista Ženmin Žibao. Kinezi za sebe kažu da su potomci 5.000 godina stare civilizacije, ali je na jednom sastanku vlade u četvrtak, povodom novog zakona o turizmu, Vang rekao da "kvalitet i vaspitanje nekih turista još nije dovoljno visok".

Turistima je jedan od glavnih ciljeva putovanja i šoping, pa su zbog toga mnoge zemlje, među kojima su i evropske, koje su zapale u privrednu krizu, ublažile vizne restrikcije kako bi privukle sve više kineskih turista. Međutim, pojavljuju se i izveštaji s prigovorima zbog njihovog ponašanja.

Jedna kineska majka koja je zatražila od svog sinčića da se olakša u flašu usred prepunog restorana u Hong Kongu izazvala je odijum gneva na društvenim mrežama u bivšoj britanskoj koloniji, gde neki stanovnici svoje zemljake s druge strane granice nazivaju "skakavcima". "Unapređivanje civilizovanog ponašanja građana i izgradnja dobrog glasa kineskih turista je obaveza vlade i svih relevantnih agencija i kompanija", rekao je Vang, bivši šef partija najbogatije kineske provincije Guangdong, koja se granici s Hong Kongom.

Prema novom kineskom zakonu, turističkim agencijama će biti omogućeno da raskinu ugovore s turistima koji su "angažovani u aktivnostima koje krše norme etike društva", iako nisu navedeni primeri takvih ponašanja. Sara Djejn Ho, direktorka Instituta Sarita u Pekingu kaže da je ružno ponašanje posledica nedostatka međunarodnog uticaja, pa prema tome i nedostatka izloženosti Kineza ponašanju ljudi iz inostranstva.

"Većina Kineza se ne ponaša na taj način namerno. Moji studenti koji su uglavnom mlade majke objašnjavaju da se one ne mogu kriviti što ne znaju da se ponašaju kada ih njihovi roditelji nikada nisu učili tome. Njihovi roditelji su rasli kao generaciji boraca za preživljavanje. Vi nemate vremena da mislite o manirima dok pokušavate da se izborite da dođete na čelo reda za hranu", kaže ona.

Po mišljenju Ho svaka generacija Kineza postaje bolja i bolja, s više obrazovanja i manira i više putovanja. Počekom ove godine vlasti bogatije istočne provincije Djiangsu apelovale su na turiste da nose manje novca sa sobom i nikada ne pokazuju keš i vrednosti, nakon što je jedna grupa od 23 Kineza opljačkana u Parizu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.