Turistički vodič za žitelje Pariza

U Parizu se nedavno pojavila nova vrsta turističkog vodiča: u pitanju nije vodič za turiste, već vodič za različite vrste turista namenjen stanovnicima Pariza.

U Parizu se nedavno pojavila nova vrsta turističkog vodiča: u pitanju nije vodič za turiste, već vodič za različite vrste turista namenjen stanovnicima Pariza.

Namera iza ovog vodiča jeste da se ohrabre legendarno osorno hotelijeri, taksisti i prodavci, da budu ljubazniji prema turistima i da ne pretpostavljaju da sve nacionalnosti uživaju u istim stvarima tokom svog odmora. Koliko će vodič zaista biti koristan je tema otvorena za debatu.

Britanski turisti, navodi se u njemu, vole da ih zovete po njihovom prvom imenu, žele da njihove aktivnosti budu razigrane i insistiraju na doručku koji je apsurdno rano po standardima Pariza – 6 ili 7 časova ujutro. "Japanci i Italijani se ne pozdravljaju na isti način. Moramo da se adaptiramo, ali mislim da je reputacija Pariza kao neljubaznog grada nezaslužena", izjavio je Žan Pjer Blat, izumitelj ovog vodiča.

Sa skoro 33 miliona turista godišnje, Pariz je najposećeniji grad na svetu, a procenat zadovoljnih turista iznosi 97 odsto. Uprkos tome, Parižani i nemaju baš najbolju reputaciju kada su ljubaznost, adaptacija i poznavanje stranih jezika u pitanju. Blat smatra da Pariz mora da nauči da tretira strance onako kako oni to očekuju.

Sudeći po vodiču, Amerikanci žele da jedu u 6 časova popodne, očekuju da svuda imaju na raspolaganju bežični internet i zvaće vas po prvom imenu u prvih par sekundi. Kinezi su opsednuti šopingom i očekuju da se svi smeše. Nemci vole preciznost, čistoću i rukovanje.

Italijani su nestrpljivi, putuju u grupama i jedu kasno. Japanci se nikada ne žale, sve dok ne odu kući, a Španci jedu u apsurdno kasnim časovima – 11 časova uveče.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.