Makedonija uvodi turistički pasoš

Makedonija će biti prva zemlja u regionu koja će uvesti turistički pasoš ili džepni turistički vodič koji će omogućiti turistima da bolje upoznaju ovu zemlju.
Makedonija će biti prva zemlja u regionu koja će uvesti turistički pasoš ili džepni turistički vodič koji će omogućiti turistima da bolje upoznaju ovu zemlju.

Direktor Agencije za promociju i podršku turizma Kristijan Džambazovski rekao je da će pasoš, koji će turisti koristiti tokom boravka u Makedoniji, biti identičan makedonskom pasošu, i da će mu korice biti urađene od knjigovezačkog platna sa zlatnim otiskom.

"Uz pasoš ide i sopstveni Facebook profil i mobilna aplikacija", rekao je Džambazovski za skopski dnevnik "Večer", dodajući da turistički pasoš, osim stranih, mogu da koriste i domaći turisti.

Džambazovski je rekao da je broj stranih turista koji su prošle godine posetiti Makedoniju veći za 13,5 odsto u odnosu na 2012. godinu, što je dvostruko više od prosečnog rasta u svetu koji iznosi oko pet procenata.

On navodi da trendovi u makedonskom turizmu predstavljaju veliki adut za privlačenje stranih investitora, posebno nakon odluke Vlade o formiranju turističkih razvojnih zona sa brojnim povlasticama.

  • Pepa Prase

    05.11.2014 17:43
    Dragi gospodine...
    Ne znam kojim se poslom bavis - mozda nekim gde se ne prelazi granica na registrovanim punktovima - pa nemas losa iskustva. Ja svake godine idem na odmor u Grcku istog datuma i istog datuma se vracam, putujem istim autom i svake godine mi njihovi carinici razvale i kola i stvari (ove godine je jedan cak otvarao i akumulator (ne znam sta je tamo trazio). Vecina mojih prijatelja ima slicna iskustva, neki cak i gora (uz ono tradicionalno "nije vam ovo Srbija"). Bas mi je drago zbog tebe sto se, eto, neko i kod njih lepo provede.
  • @ Pepa Prase

    05.11.2014 10:42
    Ma, daleko im lepa pas...
    Šta lupetaš. U Makedoniju idem nekoliko puta godišnje poslom. To što si napisao su čiste gluposti.
  • Pepa prase

    04.11.2014 20:02
    Ma, daleko im lepa kuca...
    Zasto malo ne napisete nesto i o izivljavanju makedonskih pogranicnih sluzbi nad srpskim turistima u tranzitu za Grcku (pojava je masovna, proverite slobodno)? I to isto mogu da stave u taj njihov pasos, bas kao i neljubaznost na pumpama i naplatnim rampama. A o zelenom kartonu, koji zbog njih moramo da placamo, da i ne govorim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.