Kada se ljubimac otruje čokoladom...

Kao i ljudima i većini pasa čokolada je veoma ukusna. Nažalost, čokolada sadrži supstance koje su toksične u visokim dozama.
Kao i ljudima i većini pasa čokolada je veoma ukusna. Nažalost, čokolada sadrži supstance koje su toksične u visokim dozama.

Mali psi su najugroženiji, jer relativno mala količina čokolade može sadržati više toksičnih supstanci nego što oni mogu da podnesu.

Čokolada sadrži teobromin, snažan stimulans kao i kofein, ali u znatno manjim količinama. Tamna čokolada i čokolada za kolače sadrži najveće koncentracije teobromina. Mlečna čokolada, bela čokolada, i proizvodi koji sadrže malu količinu kakaa (kao što su kolači, torte, čokoladni keks) takođe sadrže teobromin u nižoj koncentraciji.

Teobromin stimuliše centralni nervni sistem i srce, povećava krvni pritisak i ubrzava peristaltiku organa za varenje. Simptomi toksičnog delovanja čokolade su uznemirenost, nervoza, žeđ, povraćanje i proliv. Teško trovanje može dovesti do gubitka koordinacije, napada, kome i smrti.

Ako znate da je Vaš pas pojeo čokoladu, recite veterinaru koja je količina i vrsta čokolade. Potrebna količina za ispoljavanje toksičnih efekata zavisi od vrste čokolade i veličine psa. Ako je vaš pas konzumirao količinu koja može biti štetna, brz tretman može smanjiti verovatnoću da nastane ozbiljno stanje.

Ako dovedete vašeg ljubimca kod veterinara u periodu od 4 do 8 sati nakon što je pojeo čokoladu, možda će biti moguće sprečiti prelazak toksina u krvotok. Ne postoji specifičan protivotrov za teobromin, ali kada se toksin već absorbovao, primenjuje se simptomatska terapija.

Potrudite se da čokolada i drugi potencijalni toksini uvek budu van dometa vašeg ljubimca. Iako komadić čokolade verovatno neće biti smrtonosan za vašeg ljubimca izbegavajte da ga navikavate da jede čokoladu u bilo kojoj količini.

U Pet Centru možete naći veliki izbor poslastica za vaše ljubimce kao i specijalnu čokoladu za pse koja je potpuno bezbedna za njihovo zdravlje. (Tekst je nastao u saradnji sa Kompanijom Pet centar Novi Sad, Tržni centar BIG, Sentandrejski put 11)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.