Ako je kafa vaše omiljeno jutarnje piće: Evo šta tačno radi telu iz minuta u minut
Za mnoge od nas jutarnja kafa je važan deo svakodnevnog rituala.
Foto: Pixabay
Međutim, da li ste se ikada zapitali šta se tačno događa u vašem telu nakon prvog gutljaja? "Dejli mejl" donosi odgovor na to pitanje.
U prvih deset minuta
Kafa počinje da deluje već deset minuta nakon prvog gutljaja. Dr Duen Melor iz "British Dietetic Association" tvrdi da to zavisi od toga koliko brzo se kofein apsorbuje u krvotok u delovima sistema za varenje.
"Nakon ispijanja kafe, kofein će početi da se pojavljuje u krvi otprilike nakon deset minuta. Neki apsorbuju manje količine kofeina kroz usta i želudac, ali većina apsorpcije događa se u prvom delu creva", objasnila je ona.
Nakon što se kofein iz kafe apsorbuje, osetićete porast energije koji će sprečiti da se osećate umorno i učiniti vas budnijim.
Nakon 20 minuta
"Kofein, koji blokira adenozinske receptore u telu, ne podstiče samo budnost. Takođe se smatra da izaziva porast krvnog pritiska unutar pola sata od ispijanja kafe, a efekti se još mogu videti otprilike četiri sata kasnije", kaže dr Melor.
Ovaj skok krvnog pritiska uzrokovan je kofeinom koji dovodi do sužavanja krvnih sudova, što posledično povećava broj otkucaja srca. Iako privremeno, ispijanje više od četiri šolje kafe dnevno može dugoročno povećati vaš krvni pritisak.
Nakon 45 minuta
Efekti kofeina na telo dostižu vrhunac nakon 45 minuta. Stimulativno dejstvo kafe, ubrzanje otkucaja srca i osećaj povećane energije poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Međutim, ispijanje previše kafe može imati štetne posledice.
Previše kofeina može nas učiniti nervoznim ili teskobnim. Smernice Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije kažu da je oko 400 miligrama kofeina dnevno bezbedno za odrasle, što je ekvivalent četiri obične šolje. Trudnicama se savetuje da konzumiraju oko pola toga, dok je preporučena granica za tinejdžere oko 100 miligrama.
Nakon 60 minuta
Nakon što počne stimulišući efekat kofeina, možete primetiti neželjenu nuspojavu.
"Kad se kofein pojavi u krvi, osetićete diuretičko dejstvo kafe. To znači da kafa može izazvati potrebu za mokrenjem. Kada pijete kafu, kofein u piću inhibira proizvodnju antidiuretskog hormona, ili ADH-a, koji obično pomaže u regulaciji količine vode u vašem telu. To uzrokuje da bubrezi ne apsorbuju vodu i povećava količinu mokraće", tvrdi dr Melor.
Ali, osim na mokrenje, kafa može podstaći i na obavljanje velike nužde. Istraživanja su pokazala da kafa može aktivirati kontrakcije u debelom crevu i unutrašnjim mišićima. Studija iz 1998. pokazuje da kofein čini debelo crevo 60 odsto aktivnijim od vode. Te kontrakcije u debelom crevu guraju sadržaj prema rektumu.
Nakon 90 minuta i više
Vreme koje je potrebno da se kofein metaboliše razlikuje se od osobe do osobe. Ipak, za većinu ljudi, sat ili dva nakon prvog gutljaja kafe efekti stimulacije počinju da nestaju, kao i diuretsko dejstvo, prema dr Melor. To može uzrokovati osećaj umora, teskobe i slabu koncentraciju.
Međutim, samo zato što osećate pad kofeina ne znači da je u potpunosti napustio vaš sistem.
"Kod većine ljudi količina kofeina padne upola nakon šest sati jer se metaboliše u jetri. Iako se može činiti da efekti nestaju nakon sat ili dva, i dalje će biti dosta kofeina u vašem organizmu", napomenula je dr Melor.
Kao rezultat toga, kofein se može zadržati u vašem telu do 12 sati, tvrde istraživači u organizaciji "Sleep Foundation". Dodaju da mnogi stručnjaci za spavanje preporučuju izbegavanje kofeina najmanje osam sati pre spavanja kako vam ne bi ometao san, što znači da je najbolje izbegavati kafu kao popodnevno piće.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
0
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
2
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Čokoladni Deda Mraz ove godine skuplji i do 25 odsto
09.11.2025.•
0
Istraživanja su pokazala da prodaja božićnih proizvoda u Nemačkoj ide sporije nego prošle godine, pre svega zbog rasta cena.
Komentari 5
w/e
Aleksej
Ђ
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar