Novosadski informativni portal 021

Vesti - Srbija

Danas: Zatvor bez pomilovanja - surovo podilaženje javnosti

Kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta, sankcija koja će od 1. decembra postati deo našeg pravnog poretka, predstavlja surov i protivustavan način podilaženja javnom mnjenju, stav je koji deli veliki deo ekspertske zajednice koji nije bio konsultovan u procesu izrade izmena Krivičnog zakonika, piše Danas.

Energetska zajednica upozorava zapadni Balkan na štetne gasove iz termoelektrana

Energetska zajednica jugoistočne Evrope, koju čini 19 država-članica Evropske unije kao i države zapadnog Balkana i Ukrajina i Moldavija, upozorila je u svom izveštaju da brojne članice koje pretendiraju na članstvo u Uniji nisu ispunile zadate ciljeve smanjenja emisije štetnih gasova iz svojih elektroenergetskih postrojenja na fosilna goriva, iako je to deo zajedničke politike.

U Beograd iz Austrije stiglo 30.000 knjiga

Trideset hiljada knjiga stiglo je u Beograd iz Austrije, u organizaciji austrijskog knjižara i novinara Herberta Štarmulera i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, saznaje Tanjug u Adligatu.

Ukida se cenzus za referendum, odluku će donositi većina izašlih

Za uspeh referenduma u Srbiji više neće biti potrebna izlaznost veća od 50 odsto upisanih birača, već će se usvajati odluka većine izašlih glasača, predviđeno je Nacrtom Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kojim se rok za prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu produžava sa sedam na 90 dana.

Novosti: U prodavnicama u Srbiji bombonjera "uvoz sa Kosova"

Veliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima "Kamila" bombonjere, na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je "uvoz sa Kosova", čime se krši Ustav Srbije, gde u preambuli stoji da je to sastavni deo naše zemlje, kao i preporuke Ministarstva trgovine, pišu "Novosti".

Smanjene subvencije za RTS

Ministarstvu kulture i informisanja iz budžeta Srbije za 2020. godinu opredeljeno je više od 13 milijardi dinara, što je za oko milijardu dinara manje u odnosu na prethodnu godinu.