Prostakluk bi trebalo da bude tehnološki višak

Ne brinem se za smenjenog ministra, siguran sam da neće biti neko ko je bez posla ili neko ko radi za 22.000 dinara, tako što poslodavcu mora da vrati 6.000.

Piše: Milan Ceković

To što mene brine ne može ni da stane u ove redove. Na kraju krajeva, ako brzo dođu izbori na svim nivoima, eto i njega brzo na nekom nivou, kojem u ovom mandatu nije dorastao. Sve tendencije ukazuju da je njegov povratak realan ishod. Predlažem mu da to doživi kao evolutivni tok, biće nam svima lakše.

Pošto svi živimo u jednom velikom rijalitiju, sad je već jasno da ta rijaliti forma stimuliše ono najgore u ljudima. Kada ste stalno pred kamerama, vremenom popuštaju sve kočnice, samozaljubljeni, samozadovoljni poverujete da je smisao u tome da sve možete reći i da ste vi baš taj u kojeg treba neprestano gledati. I tako počnu ljudi da lupetaju, a da to sopstveno lupetanje više i ne primećuju, što je i logično, jer majstorima za lupetanje percepcija i anticipacija nisu rođene sestre. Naravno, pre ili kasnije, to dovodi do šut karte, proklizavanja u prazno i ozbiljne diskreditacije. To je naprosto zakonomerna stvar.

Najpametnije bi za naše političare bilo da se jednom nedeljno obrate novinarima, da se na taj način sublimira radna nedelja, novinari bi imali i više tema za svoja pitanja, političari bi mogli da se fokusiraju i sve bi to bilo na nekom ozbiljnom nivou. Ovako sve vrca od banalnog u pokušaju šarmantnog, dobacivanja, dosetki, lažnih prisnosti, a ponekad se, kao i u svojoj kući, galami na neposlušnu decu. Hm, ta težnja da vlast bude sopstvena kuća je izražena ljudska slabost, tu ni obrazovanje često ne pomaže.

A biti na vlasti nije baš tako bezazlena situacija, pogotovo ako naginjete više ka bahatosti i prostakluku, a manje ka odgovornosti i razumevanju da ste na toj poziciji podložni kritici. Zato je više nego mudro znati da je iritantno za mnoge koji jedva preživljavaju to što se neko ponaša kao da je plejboj na državnim jaslama. Mudro je znati i da oskudan život ne može biti održiv na dugi roki. Magarac možda neće lipsati do zelene trave, ali ako shvati da trave nema, može da pomahnita i eto problema.

Danas biti na vlasti u Srbiji ne zahteva zapevanje masne brade, kompleksaške mantre na čelu sa "znaš li ti ko sam ja?", prostačke pokušaje da se doskoči, galamu i famu, već nešto sasvim drugo. Zahteva upravljanje sa visokim nivoom svesti da je ovo društvo daleko od bilo kakvih apoteka-finansija i daleko od bilo kakvog razvoja. Ovo društvo zahteva mobilizaciju odgovornosti, znanja i svih onih potencijala trenutno ubijenih u pojam. A tu za prostakluk stvarno nema mesta.

Počnimo sa prosvećenom racionalizacijom, a to znači da je prostakluk tehnološki višak.

  • Spark

    08.12.2015 15:29
    prostakluk tehnološki višak?
    Posle par sati Parova, Farme, Brata ... ????

    Ovde mora da se radi od pocetka:
    - pranje ruku (zubi idu u napredni tecaj)
    - hvala
    - ne hvala
    - dovidjenja
    - izvolite
    - izvinite
    - ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Mišljenja i intervjui

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.

Sistem trovačnice

Sećam se početaka roditeljstva – svaka je odluka imala izbor a svaki izbor imao je dobre i loše strane.

Legija na Filozofskom

Zlokobna je slika mladića u majici sa likom Legije na Filozofskom fakultetu. Zlokobna, ali ne i iznenađujuća.

Izborna frka: Klupa za Đurića

Možda bi se neko začudio što gradonačelnik prolaskom kroz finiš Novosadskog polumaratona nije zaključio nedelju u kojoj ga je svuda bilo. No, nije to za čuđenje.

Siromašna provincija plaća potrebe Beograda

Najavljeni su novi izbori za Beograd. Mada se opozicija još nije nedvosmisleno izjasnila hoće li učestvovati, po svemu sudeći građani prestonice će 2. juna ponovo zaokruživati listiće.

Izborna frka: Sasvim stara priča

Posle četiri godine došlo je vreme da vam se autor ovih redova poveri. Ukoliko ste sujeverni, razumećete. Ukoliko niste, biće vam bezveze, što je takođe u redu.

Imate li komentar?

Pre izvesnog vremena pročitala sam članak koji se poziva na izjavu Džulije Roberts koju je dala tokom jednog intervjua.

Nekad se ŠTA?

Najčešće u šali dodam ono "nekad se lepo znalo" aludirajući na one generacije kojima je sve novo loše i nakaradno, a sve staro je valjalo.

Naprednjački ktitori Limana

Lutali su limanski vernici decenijama kroz blokove kao kroz pustinju, tražeći zaklon od socijalističkog betonskog đavla. Obećano mesto čekali su strpljivo, a onda su došli oni - naprednjački ktitori.