Srpski restorani apsolutni hit u Rusiji: "Gosti pojedu i po tri tegle ajvara"

Dok je više od hiljadu vlasnika moskovskih restorana i kafeterija bilo prisiljeno da zbog ekonomske krize u minulih godinu dana stavi katanac, broj srpskih restorana u Moskvi i dalje raste.

U Rusiji se na Kavkazu hvale da imaju bolji roštilj od srpskog. Imaju i oni "šašlike" (ražnjiće) i "kebab", ali da to Srbi prave ukusnije i bolje dokaz je to da su u našim restoranima više od 80 odsto gostiju Rusi.

Većina naših kuvara u Moskvi tvrdi kako je meso u Srbiji znatno ukusnije i bolje od onog koje nabavljaju u ruskom glavnom gradu.

"Tačno je da je naša jagnjetina, ali i drugo meso, ukusnije od ovog koje nabavljamo u Rusiji, jer je trava kod nas sočnija. Ali i ovde se može nabaviti kvalitetno meso, tako da naša pljeskavica i drugi specijaliteti sa roštilja nisu niša lošiji od onih u dobrim beogradskim restoranima", rekao je iskusni kuvar Miki Jovanović koji je u Moskvu došao 2001. godine.

Da bi održali visok kvalitet srpskih specijaliteta vlasnici resotrana "Jugos" iz Srbije dovoze ajvar, kupus, pršutu, kajmak i još neke druge proizvode. "Gosti u našim restoranima godišnje pojedu tri tegle ajvara koji dovezemo iz Srbije. Moramo da dovozimo i kiseli kupus jer ruske sorte nemaju onu elastičnost listova kao kod nas, da kuvar lako može da savije sarmu", rekao je Beograđanin Mladen Došljak koji radi u Moskvi.

Što se tiče alkoholnih pića iz Srbije Rusi najviše vole našu domaću dunju i travaricu.

Vlasnici naših restoran u Moskvi zaslužuju pohvale ne samo kao odlični promoteri srpske kuhinje, već i zato što svi zaslužuju veliku nagradu za fer-plej. "U ogromnoj Moskvi sa 16 miliona stanovnika, ima mesta za sve nas koji želimo da se bavimo ugostiteljstvom. Svi naši restorani se po nečemu razlikuju i imaju svoju publiku", rekao je Došljak.

Međutim, ipak postoji jedan zajednički problem, a to je visoka cena kirije lokala koji iznajmljuju. Ali, ekonomske krize dolaze i odlaze, pa se naši ugostitelji nadaju da će srpska pljeskavica, ćevapi i mućkalica preživeti teška vremena, pišu “Novosti”.

Autor: Novosti

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.