Kako da sebi olakšate poslednje tromesečje trudnoće

Vrtite se, sve vam smeta, boli vas stomak, bole vas leđa, boli vas vrat, trne vam ruka na strani na kojoj spavate, umorne ste, ali ne možete pronaći najbolju pozu za spavanje niti vam san dolazi na oči.

Dobrodošle u poslednje tromesečje trudnoće – stanje koje ume da bude poprilično naporno, a jedna od starih poslovica kaže i ovako – to vam je zato da jedva dočekate onaj najbolniji finiš.

Spavanje, odnosno nespavanje svakako je jedna od boljki ovog perioda i čini vam se da više ne znate kako sebi da pomognete. Pronašli ste gomilu saveta, ali i dalje ništa ne pomaže?

Pa probajmo onda malo da objasnimo o čemu se radi i pronađemo rešenje koje navodno deluje.

Veruje se da je najbolja poza za vas i bebu u trećem tromesečju spavanje na levom boku. Tako se osigurava najbolji protok krvi i nutrijenata koji stižu do bebe, a vama ujedno omogućava da ublažite neželjene simptome.

Možda biste htele da ležite na leđima, ali spavanje u toj pozi može izazvati mučninu, vrtoglavicu i bol u donjem delu leđa. Osim toga beba će u toj pozi lakše nasesti na karlicu pa će vas nakon spavanja verovatno jako boleti i kočiti i taj deo tela.

Bilo bi lako reći, spavajte na levom boku, a tokom dana ga odmarajte ležeći na desnom, ali to baš i nije neki savet, zar ne? Najveći problem koji vas trenutno mori je beba koja je prevelika i preteška, pa vam pritiska organe i lupa vas čim se vi primirite. Posebno je osetljiva vaša bešika koja je stisnuta pa vam se stalno ide na toalet. Ali, čak ni to nije sve. Neke trudnice se učestalo žale na bolne i otečene noge pa osim stomaka ne mogu da pronađu pravu pozu ni za noge, a da ne govorimo i onom poznatom simptomu trkačkih nogu kada imate osećaj da bi noge same negde htele da odu.

Tu su i sve učestalije noćne more i slab san, svrb stomaka, srce koje udara jače nego što mislite da bi trebalo. I kada se konačno sve smiri, javlja se vaša beba.

Sve je to normalno, ali tekst smo počeli s time da možda imamo rešenje.

Rešenje je prvenstveno u tome da se dobro namestite, a to, verujte, pogotovo ako imate veliki stomak, nećete moći bez dodatnih pomagača. Blaženi bili jastuci – veliki, mali, debeli i tanki. Isterajte partnera iz kreveta i napravite sebi mesta da legnete zajedno sa svim tim mekanim podupiračima. Ili – jednostavno nabavite onaj dugački trudnički jastuk kakvi se mogu naći u svim prodavnicama specijalizovanim za bebe i trudnice. Iako će vam i uz njega verovatno trebati još po koji obični jastuk.

Poenta je da se jastucima poduprete sa svih strana. Ako niste do sada probali, lezite na levi bok tako da jedan jastuk stavite ispod stomaka kako bi on sprečavao da stomak "visi". Drugi, deblji jastuk obavezno stavite između nogu tako da ga desnom nogom "zajašete". Verujte, ako niste do sada još probali, ovaj će vam međunožni jastuk postati prijatelj na kojeg ćete se uvek moći osloniti. Figurativno i bukvalno. Ne zaboravite da poduprete i leđa, ta će vam treća baza takođe omogućiti udobniju pozu.

Da vas onda opet podsetimo na levi bok! Ukoliko ste jedna od onih koja voli da zaspi pred televizorom, a sada ste pomalo i zavisne od njega jer ga gledate do dugo u noć, ali ga zbog pozicije ne možete gledati s levog boka, možete to onda raditi sa sofe, kauča ili nekog drugog kreveta u kući. Ako možete, slobodno ga rezervišite za ovih poslednjih devedesetak dana, ukoliko niko naravno nema ništa protiv.

Ovo nije samo vreme kada ćete udovoljavati samo sebi (ukoliko naravno već nemate dete). To je vreme kada sebi MORATE udovoljavati. Niko ne može prolaziti neudobne poze i nesanice osim vas, pa ako vama najbolje paše da usred noći zauzmete ceo dnevni boravak – učinite to.

Ukoliko pak niste TV tip, više volite da se uspavate uz knjigu, časopise ili razmišljanje, opet udovoljite sebi u odabiru mesta za spavanje (s dovoljno prostora za vas i jastuke). Možda nemate tu mogućnost, ali onda svakako insistirajte na ritualu koji će vam omogućiti lakši san. Ako volite da zaspite uz knjigu, budite sebične i ne marite ako će vaš partner gunđati na svetlo. Neka bira, ili to, ili masaža u mraku. Može i češkanje, a može i priča. Neka budući tata trenira maštu. Vi ionako zasad nosite najveći teret, pa može malo upregnuti i on.

Ako vam ni jedan od ovih saveta ne pomogne, možete posegnuti za vežbama disanja (duuuugi udaaaah na nos i duuuugi izdaaaah na usta) i to tako da mislima pratite vazduh koji ulazi kroz nos i lagano putuje kroz sve organe vašeg tela. To je ona najjednostavnija meditativna metoda koja može biti dovoljno dosadna da vas uspava. I to obavezno radite u najmirnijem kutku gde vas ništa neće dekoncentrisati. Možda tako zaista lakše zaspite. Uz jastuke, naravno.

A možda niste znale, ali i odabir odeće može biti važan za udobnije spavanje. Ukoliko ste preko dana u helankama ili užim majicama probajte tokom noći da obučete nešto što vas baš nigde neće nimalo stezati. Ovako, kada legnete, odeća se povuče pa vas stiska, a time sebi baš i ne pomažete.

Autor: Index.hr
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom