Roditelji provode četiri puta više vremena gledajući u mobilni nego čitajući deci

Većina odraslih osoba može se setiti koliko su uživali u tome kada su im roditelji čitali knjige dok su bili mali.
Roditelji provode četiri puta više vremena gledajući u mobilni nego čitajući deci
Foto: Pixabay
Prema novom istraživanju, roditelji danas provode četiri puta više vremena gledajući u ekrane mobilnih telefona/kompjutera, nego čitajući najmlađima.
 
Odrasli provode 90 minuta za kompjuterom, telefonom ili drugim uređajima, a samo 25 minuta čitajući deci, tvrdi se u istraživanju koje je radilo dobrotvorno udruženje "BookTrust".
 
Otkriveno je i to da roditelji preskaču stranice dok čitaju deci, završavaju priču pre kraja i odbijaju da čitaju drugu priču. Polovina roditelja koji su priznali da ovo rade rekli su da su preumorni.
 
U ispitivanju je učestvovalo više od 2.000 roditelja dece uzrasta od četiri do 11 godina.
 
"S vrlo zauzetim rasporedom porodice i dugim radnim satima, roditeljima može biti teško da uvrste čitanje kao dnevnu aktivnost kojoj će se posvetiti, ali čak i desetominutno čitanje, igranje igre reči ili zajedničko čitanje liste za kupovinu može napraviti razliku", kazala je Džini Lun, direktorka udruženja čitalaca "Beanstalk".
 
Od 18. do 22. septembra pokrenut je i izazov desetominutnog čitanja deci. Izazov su podržale javne ličnosti.
 
"Redovno čitanje pomaže deci da razviju maštu na najzabavniji način. Nadamo se da će nam se u ovom izazovu pridružiti veliki broj porodica", rekla je Dajana Džerald, direktorka "BookTrusta".
  • čekićar

    21.09.2017 14:38
    ccc...
    Pa i oni, provode 4 puta više vremena pred televizorom i tabletom, nego što traže da im se čita ili što traže da ih vodimo napolje. Ko im je kriv što nemaju svoje mobilne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom