Nema izlaz na more, ali prolazi kroz pomorsku finansijsku krizu

Švajcarska se suočava sa problemom zbog globalne finansijske krize u oblasti međunarodne pomorske trgovine, iako nema izlazak ni na jedno more ili okean.
Nema izlaz na more, ali prolazi kroz pomorsku finansijsku krizu
Foto: Pixabay
Švajcarska ne poseduje sopstvenu flotu, ali od 1959. godine garantuje bankarske pozajmice privatnim vlasnicima za kupovinu brodova koji su na raspolaganju Vladi u slučaju vanredne situacije.
 
Britanski dnevnik "Fajnenšel tajms" ističe da se pomorske ambicije Švajcarske ne ogledaju u iskazivanju moći, već održavanje nezavisnosti zemlje u slučaju međunarodnog rata ili političkog sukoba.
 
Prekookeanska flota uspostavljena je tokom Korejskog rata i treba da osigura priliv hrane i drugih značajnih zaliha u slučaju krize, pod pretpostavkom da se roba još može prevoziti iz luka u susednim evropskim državama drumom, železnicom ili rekom Rajnom.
 
Ministri iz švajcarske Vlade tokom sedmice morali su tražiti od parlamenta odobrenje za otpis dugovanja od prodaje 13 brodova iz prekookeanske flote.
 
List napominje da prijavljeni gubici pokazuju obim problema Švajcarske u oblasti brodske industrije u proteklih devet godina.
 
Posle nedavne prodaje, Švajcarska i dalje daje podršku za 28 prekookeanskih brodova, uz garancije vredne 512 miliona švajcarskih franaka.
 
"Fajnenšel tajms" navodi da se sistem garancija postepeno ukida. Bern je u decembru prošle godine doneo odluku da će postojeći ugovori biti poštovani, ali da neće biti davane nove garancije. Poslednji ugovor ističe 2031. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija