"Kupite stan, dajemo državljanstvo"

Cene nekretnina u Grčkoj sve su manje, dostigle su najnižu tačku u poslednjih 15 godina. 

Cene nekretnina u Grčkoj sve su manje, dostigle su najnižu tačku u poslednjih 15 godina.

Pre pet godina u Solunu se godišnje prodavalo 26.000 stanova, sada 1.500. Tako su cene kuća za odmor u Grčkoj, u poređenju s periodom pre izbijanja dužničke krize, pale za oko 45 odsto.

U Solunu je gotovo nemoguće u ovom trenutku pronaći tek otvoreno gradilište poslovnog i stambenog prostora, a zgrade koje su završene i pre nekoliko godina, u kojima niko ne živi, vidljive su na gotovo svakom koraku.

Situaciju na tržištu najbolje oslikava poruka jednog vlasnika istaknuta na zgradi, na kojoj piše: Prodajem stanove na rate. Vlasnici su spremni čak i na rok od 10 godina otplate i to bez ikakve ekstrakamate.

Cena nekretnina u nekim delovima Soluna je pala i do 60 odsto, a Grčka se konačno umešala u celu ovu priču nudeći domaćim kupcima poreske olakšice, a stranim kupcima državljanstvo. Stan u Solunu, građen tako da ima pogled na luku, a koji je cenjen 100.000 evra, danas stoji, a investitor bi bio srećan čovek ukoliko bi sada dobio 55.000 evra.

O gradnji u ovom trenutku niko ne razmišlja, a stručnjaci poručuju da prognoza o daljem padu cena kvadrata u Solunu, a tako i celoj Grčkoj više i nema smisla. "Cene su toliko pale da nekretnine više nemaju nikakvu vrednost. Cene su pale od 30 do 60 odsto, a toliko će još da padnu. Ovo je velika prilika, ali trenutna ekonomska i politička situacija ne poručuje da je sada trenutak da kupe nekretninu u Grčkoj, ali sada je stvarno ta prilika", ističe Kostas Georgakos, vlasnik agencije za nekretnine.

Ukoliko Grčka i kreditori postignu dogovor po principu novac u zamenu za reforme, cena kvadrata bi istog trenutka mogla da se udvostruči.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.