Sprečeni samoubilački i drugi napadi Boko Harama u Nigeriji

Obaveštajna služba Nigerije sprečila je veliki plan ekstremističke grupe Boko Haram da izvrši koordinisanu seriju napada u toj državi u vreme slavlja povodom festivala Kurban-Bajram (Eid al Ada).
Kako je navedeno u saopštenju Obaveštajne službe, ona je osujetila "planove zločinaca "da izazovu haos i destrukciju" u toku vikenda za vreme trajanja praznika u Nigeriji.
 
"Plan je bio da izvedu napade pištoljima i samoubistva bombama na označenim mestima na teritoriji prestonice Abudži, Kanou, Kaduni, Nigeru, Baučiu, Jobeu i Bornou", rekao je portparol odseka za državne poslove obaveštajne agencije Toni Opuijo.
 
On je dodao da je hapšenje navodnog organizatora planiranih napada, identifikovanog kao Huseini-a mai Tangaran-a u severnom gradu Kano 31. avgusta, dovelo do pritvora drugih osumnjičenih.
 
Mai-Tangaran je opisan kao "poznati" komandant u ogranku Boko Harama kog podržava Islamska država u Siriji i Iraku.
 
Kako je saopšteno, Mai-Tangaran je bio odgovoran za napad na džamiju u gradu Kano 2014. godine, kada je poginulo najmanje 120 osoba.
 
Službe bezbednosti u Nigeriji često izdaju saopštenja o sprečavanju velikih planova za napade koje organizuje Boko Haram, međutim obaveštenja o optužbama i presudama su retka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet