Perkoviću određen pritvor

Županijski sud u Zagrebu odredio je danas pritvor Josipu Perkoviću, nekadašnjem funkcioneru jugoslovenske i hrvatske tajne službe.
Županijski sud u Zagrebu odredio je danas pritvor Josipu Perkoviću, nekadašnjem funkcioneru jugoslovenske i hrvatske tajne službe.

Perković je uhapšen jutros nakon što je na snagu stupio zakon o evropskoj poternici. Istražni pritvor bi trebalo da traje do trenutka predaje Nemačkoj, koja Perkovića potražuje zbog sumnje da je organizovao ubistvo bivšeg hrvatskog emigrant Stjepana Đurekovića, 1983. godine kod Minhena.

Đureković je bio direktor naftne kompanije INA, a iz zemlje je pobegao zbog privrednih malverzacija.

U akciji hapšenja nakon stupanja na snagu evropskog naloga za hapšenje na području Hrvatske je pored Perkovića i njegovog nekadašnjeg nadređenog Zdravka Mustača, uhapšeno još osam osoba zbog raznih krivičicni dela zbog kojih ih potražuju države članice Evropske unije.

Zagrebački "Jutarnji list" preneo je da je nakon davanja iskaza istražnom sudiji Perković odveden na Zrinjevac, a Mustač u Goricu.

Perković je u opširnoj ispovesti zagrebačkom "Večernjem listu", dva dana pred hapšenje rekao da nema nikakve veze sa ubistvom Đurekovića, da je u Nemačkoj osumnjičen na osnovu pisanja tadašnjih beogradskih medija, kao i da je za njega prihvatljivo da mu se sudi u Hrvatskoj jer nema poverenja u nemačko pravosuđe.

Evropski nalog za hapšenje za Perkovića i još nekoliko lica isporučen je Hrvatskoj, dan nakon priključenja Evropskoj uniji, 1. jula prošle godine, ali ga ona nije ispoštovala sve dok joj nije zaprećeno sankcijama.

Hrvatska je, naime, neposredno uoči priključenja EU promenila pojedine odredbe zakona o evropskoj poternici tako što je oročila obavezu izručenja nakon avgusta 2002. godine.

Kako je novinarima rekao advokat Ante Nobilo, Perković se protivi izručenju jer smatra da u Nemačkoj ne bi imao pošteno suđenje. Nobilo je rekao da smatra da je u tom predmetu nastupila zastarelost i da je u Hrvatskoj taj slučaj do sada dva puta bio odbačen. Dodao je da se Perković dobro drži i da se samo požalio da ga bole leđa. Nobilo tvrdi i da mu nije poznato na kojoj lokaciji je Perković uhapšen.

Perković je Božić proveo u bolnici zbog jake aritmije i problema sa bubrezima. Tri dana nakon što je pušten iz bolnice ponovo je hospitalizovan, a njegovi bliski prijatelji kažu da mu je zdrvlje ozbijlno narušeno.
  • CRO

    01.01.2014 21:39
    Uhicenje Perkovica
    Bas me znaima koja su to jos 12 torica na spiskuz auhicenje , jeli emdju njima i Vladimir Seks, Miroslav tudman itd itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Tusk rekonstruisao vladu Poljske

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekonstruisao vladu, u sklopu koje će dosadašnji koordinator specijalnih službi Tomaš Sjemonjak stupiti na dužnost ministra unutrašnjih poslova.