Berlin traži spisak stranih agenata

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova zatrazilo je od svih diplomatskih predstavništava u Nemačkoj da mu predaju spiskove svojih tajnih agenata u toj zemlji.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova zatrazilo je od svih diplomatskih predstavništava u Nemačkoj da mu predaju spiskove svojih tajnih agenata u toj zemlji.

Ministarstvo nije Frans presu negiralo informaciju nemačkog "Špigla", koji je naveo da je "usmena nota" u sredu upućena svim stranim ambasadama. Zatraženi su "potpunio spiskovi imena svih stranih agenata aktivnih u Nemačkoj".

Špigl je taj potez ocenio kao "provokativan", a do njega je došlo pošto je početkom jula Berlin proterao šefa američke obaveštajne službe u Nemačkoj - što je veoma retka mera u okviru NATO - posle hapšenja dvojice ljudi osumnjičenih da su špijunirali za SAD.

List navodi da je "usmena nota" zapravo pisani dopis "čiji su koreni u frustraciji nemačke vlade koja se suočava sa stalnim odbijanjem SAD da obelodane imena osoblja obaveštajne službe u Nemačkoj".

Predstavnici Bele kuće i nemačke vlade razgovarali su krajem jula o aktivnostima američke obaveštajne službe u Nemačkoj.

Odnosi Berlina i Vašingtona su već mesecima zahladneli kada se otkrilo da su Amerikanci tajno prisluškivali telefon nemačke kancelarke Angele Merkel.

  • 08.08.2014 22:25
    Nemci su carevi onaj Itler im je naneo neprocenjivu stetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet