Angela Merkel na meti kompjuterskog virusa

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo se našla na meti špijunskog napada, pošto je na kompjuteru njene saradnice pre nekoliko nedelja otkriven softverski program za špijunažu Regin.
Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo se našla na meti špijunskog napada, pošto je na kompjuteru njene saradnice pre nekoliko nedelja otkriven softverski program za špijunažu Regin.

Kako piše nemački tabloid "Bild", pozivajući se na izvore iz bezbednosnih krugova, bliska saradnica Merkelove radila je na nacrtu njenog govora koji je po završetku radnog vremena ponela kući da bi ga dovršila na svom laptopu. Zatim je dokument ponovo snimila na svoj USB i prebacila ga na kompjuter na poslu.

Kada se uključio antivirus program na tom računaru detektovano je da je USB zaražen virusom. Provere svih računara u kabinetu kancelarke kasnije nisu potvrdile prisustvo novih virusa.

Firma za IT bezbednost Simantek je krajem novembra prvi put upozorila na postojanje visokosofisticiranog virusa Regin koji, kako se navodi, može na zaraženim računarima da napravi printskrin ekrana, kontroliše kursor, krade lozinke, nadgleda prenos podataka i vraća obrisane podatke. Radi se o softveru koji je navodno razvijala američka tajna služba NSA u saradnji sa britanskom tajnom službom, piše "Bild".

Prošle godine je otkriveno da je NSA prisluškivala komunikacije više svetskih lidera, među kojima i mobilni telefon kancelarke Merkel, što je zateglo odnose Nemačke i SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet