Trikovi trgovaca: Pod oznakom "posno" prodaju mleko i jaja

Sve je više pritužbi na kvalitet posne hrane, jer nam pod oznakom "posno" prodaju namirnice koje sadrže: mleko, želatin životinjskog porekla, svinjsku mast i druge mrsne sastojke.

Sve je više pritužbi na kvalitet posne hrane, jer nam pod oznakom "posno" prodaju namirnice koje sadrže: mleko, želatin životinjskog porekla, svinjsku mast i druge mrsne sastojke.

Pojedini proizvođači poigravaju se potrošačima, ističući na ambalaži natpise "posno", dok na deklaraciji, na poleđini proizvoda, piše da proizvod može da sadrži mleko i jaja. U potrošačkim organizacijama konstatuju da je to, bez dileme, obmana potrošača.

- Potrošači se dovode u zabludu, kupuju proizvode na kojima stoji natpis "posno", a u stvari jedu mrsnu hranu. Najčešće se radi o biljnim sirevima, keksu i grickalicama. Problem je što niko u Srbiji nije platio kaznu zbog varanja potrošača i toga što svesno prodaje mrsnu hranu kao posnu – kaže Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača i savetuje građanima da prilikom kupovine otvore četvore oči.

Ipak, supermarketi nisu jedino mesto gde vas mogu prevariti.

- Pekare su tek posebna priča, jer mnogi u kifle svašta dodaju i premazuju ih. Ista je stvar sa praznim burekom i raznim pitama. Takođe, i hlebovi se premazuju jajima - objašnjava za "Alo" nutricionistkinja Branka Mirković i napominje da je tokom posta najbolje zaboraviti na pekaru. Isto tako, prema njenim rečima, tokom posta najbolje bi bilo zaboraviti na gumene i tvrde bombone, gazirana pića, žvakaće gume, čak i pivo, jer u svim ovim proizvodima mogu se naći sastojci životinjskog porekla.

- Ispada da kupac kad ide u prodavnicu treba da nosi spisak aditiva i da deklaraciju čita lupom da bi kupio namirnicu koja mu odgovara, ali očigledno da trenutno drugog načina nema - kaže Branka Mirković.

  • Zdrav razum

    09.12.2015 12:32
    Poštovani g-dine Šrek
    Ni malo nije preterano, jako dugo pratim ovaj portal i nije se pojavila nijedna vest iole vezana za religiju bez vašeg komentara u ređe benignom a češće malicioznom obliku. Svaki pa i najblaži oblik netolerancije, fašizma i verske, rasne i nacionalne netrpeljivosti je potrebno iseći u korenu a vaši stavovi so odavno iznikli na ovom portalu, učvrstili se, postali poznati i uskoro će i prvi listovi zavijoriti. Hteli sebi da priznate ili ne to je ipak tako i od idologije Šešelja i Tuđmana razlikuje se samo u boji barjaka.
  • Andrija Šrek

    09.12.2015 11:09
    @Zdrava Pamet
    Malo ste preterali. Ja nisam još čuo za ateistu koji se opasao bombama i samoubio se u tržnom centru ili ubijao nevine ljude zbog svojih uverenja. Za razliku od fanatičnih vernika kojima smo svojom "tolerancijom" u 21. veku to dozvolili.
    Ako nešto nema nikakvog osnova u naučnim saznanjima, onda je i sve drugo što se odnosi na to, u ovom slučaju religiju, potpuno besmisleno.
    Samo sam to hteo da kažem.
  • Zdrava pamet

    09.12.2015 07:43
    @ Andrija Šrek
    Ako neko želi da posti i ako neko ima potrebu za religijom, vrednost 21. veka je da mu to dozvolimo i ne sprdamo se sa nečijim uverenjima. Vrednost 21. veka je bar zrno tolerancije. Stavovi koje zastupate su na nivou inkvizicije i treba da se sramotite takvih izjava. Verovatno da možete sve bi zabranili sem ono što vi smatrate ispravnim. To se po knjigama zove totalitarizam, diktatura, fašizam, jednoumlje.... Mali je korak od takvih stavova do dizanja sebe i okoline u vazduh za svoja pogubna ubeđenja ali ako tako budete vaspitavali decu eto nama potencijalnih samoubica po pozorištima i stadionima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija