Birokratski problem nastao zbog razlike u julijanskom i gregorijanskom kalendaru

Kada je krajem prošle godine podneo zahtev za izdavanje nove lične karte, Svetislav Jerotijević (79), diplomirani pravnik u penziji iz Kraljeva, susreo se s nesvakidašnjim birokratskim problemom.

Kako pišu "Novosti", novi dokument PU Kraljevo Jerotijeviću nije mogao da izda jer mu se u staroj ličnoj karti, izvodu iz matične knjige rođenih i uverenju o državljanstvu ne slažu datum rođenja i jedinstveni matični broj građana (JMBG).

U izvodu iz knjige rođenih, kao i u uverenju o državljanstvu, piše da je Svetislav rođen 25.8. 1938, ali je jedinstveni matični broj zaveden pod datumom 12.8. 1938.

"Sva zavrzlama nastala je zbog julijanskog i gregorijanskog kalendara. Ja jesam rođen 25. avgusta, ali je tada, i sve do 1945. godine, matične knjige rođenih vodila crkva, koja poštuje samo julijanski kalendar, pa je zavedeno da sam rođen 13 dana ranije, i to je tako ostalo. Po zakonu iz 1918, a potom i 1945. godine, to je trebalo da bude usklađeno, međutim, crkva to nije učinila", objašnjava za "Novosti" Jerotijević.

Prema njegovim rečima, u svim dokumentima koja poseduje - diplomama osnovne škole, niže i više gimnazije, pravnog fakulteta, pasošima, starim ličnim kartama, izvodima, pa čak i novoj vozačkoj dozvoli izdatoj pre samo mesec dana, piše da je rođen 12. avgusta 1938, iako ga je majka na svet donela 25. avgusta.

"Meni ništa ne znači da li je upisano da sam 13 dana mlađi ili stariji, ali se pitam da li će mi uopšte važiti ta nova vozačka dozvola jer se datum rođenja u njoj ne poklapa s datumom iz lične karte i JMBG", dodaje Jerotijević.

Neprimenjivanje zakona na vreme dovelo je do toga da Jerotijević sada praktično mora da ide od šaltera do šaltera kako bi promenio datum rođenja u svim dokumentima.

"Moram da objašnjavam i pojašnjavam, a službenici od nagomilanog posla često nemaju ni živaca, ni sluha da me valjano saslušaju. Srećom, ne moram ponovo da se zapošljavam, pa će bar u diplomama ostati sve onako kako jeste", kaže Jerotijević. "Sve ovo govorim da se i drugi ljudi, moji ispisnici, ne bi susretali sa ovim problemom, koji mora sistemski da se reši."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija