Danas sahrana Olivere Marković

Jedna od najvećih srpskih glumica 20. veka Olivera Marković biće sahranjena danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Jedna od najvećih srpskih glumica 20. veka Olivera Marković biće sahranjena danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 15 sati, a sahrana u 15.30 sati.

Olivera Marković, koja se vrhunskim ulogama iskazala u svim žanrovima, pozorištu, filmu, televiziji, kao izvanredan izvođač ruskih romansi i šlagera, preminula je u Beogradu 2. jula u 87. godini, posle duge i teške bolesti.

Slavna umetnica rodila se u Beogradu 3. maja 1925. godine. Ljubav prema teatru pokazivala je u najranijem detinjstvu da bi za vreme okupacije, sa grupom vršnjaka-gimnazijalaca i studenata, počela da sprema predstave na Kolarčevom univerzitetu i u beogradskim stanovima.

Prvi film snimila je već 1945. godine ("U planinama Jugoslavije"). Članica Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je ostvarila više od trideset značajnih uloga, postaje 1967. godine. U penziju odlazi 1989. godine a poslednju premijeru na matičnoj sceni igra 1998. godine (uloga Mame u Makdoninom komadu "Sakati Bili sa Inišmora").

Nagradu Narodnog pozorišta je dobila dva puta, za uloge Majka Hrabrost (1972) i Klara ("Leda", 1978). Najveće priznanje koje dodeljuje Nacionalni teatar, Plaketu, dobila je 1988. godine. Ostvarila je raznovrsne dramske likove na brojnim pozorišnim scenama širom nekadašnje zemlje, njen opus broji više od sto uloga.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija