Zakoni o restituciji i svojini idu u skupštinu

Vlada Srbije utvrdila je danas Predlog zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, uz prateće izmene Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, kao i Predlog zakona o javnoj svojini, izjavio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Vlada Srbije utvrdila je danas Predlog zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, uz prateće izmene Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, kao i Predlog zakona o javnoj svojini, izjavio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Đelić je rekao da će zakonske izmene biti u redovnoj skupštinskoj proceduri i da očekuje da se na dnevnom redu parlamenta nađu 22. septembra, što bi omogućilo da zakoni stupe na snagu do sredine oktobra.

Obim restitucije će, kako je dodao, premašiti obim privatizacije, jer će, prema procenama, više od četiri milijarde evra imovine i novca biti vraćeno iz državnog u privatno vlasništvo. Srbija je, prema rečima Đelića, istovremeno blizu uspostavljanja decentralizacije i efikasnog sistema javne svojine "u kojem će lokalni lideri moći da raspolažu novcem bez stalne intervencije republičkih vlasti". Ti zakonski predlozi, kako je istakao Đelić, ojačaće vladavinu prava, ubrzati priliv stranih investicija i povećati preduzetnički potencijal zemlje.

Prema utvrđenom Predlogu zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, najveći deo restitucije biće obavljen naturalnim vraćanjem oduzetog vlasništva, a finansijsko obeštećenje će biti sprovedeno obveznicima u roku od 15 godina. Građani koji su stariji od 70 godina te obveznice će moći da naplate u roku od pet godina. Predloženo je da maksimalno obeštećenje po vlasniku bude 500 hiljada evra.

  • janko

    07.09.2011 06:53
    sta ce okupatoru ostati
    kada se vrati imovina po logorima pobijenih podunavskih svaba?
  • Bolero

    06.09.2011 23:20
    Treba vratiti ljudima ono sto im je oduzeto,samo ne znam odakle ce ova vlast to izfinansirati kad su sve kase prazne,jedino da uzmu neki novi arazman kredita kod mmf-a i zanima me kada ce to stupiti na snagu kada se izbori blize i pitanje je hoce li oni i biti na vlasti dok ovo stupi na snagu i ako se usvoji.
  • sale novosadjanin

    06.09.2011 14:07
    ali prvo
    vratite VOJVODINI ono sto je unela 1918!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija