Država gubitaše izvukla iz minusa

Završni računi 15 glavnih infrastrukturnih javnih preduzeća u Srbiji otkrivaju da su prošlu godinu i okoreli gubitaši završili u "plusu".

Završni računi 15 glavnih infrastrukturnih javnih preduzeća u Srbiji otkrivaju da su prošlu godinu i okoreli gubitaši završili u "plusu".

"Železnice Srbije" posle minusa od 17,44 milijarde dinara, 2011. su zaključile sa dobitkom od 12,6 milijardi dinara. "Putevi Srbije" umesto gubitka od četiri milijarde dinara pišu dobitak od 72,8 miliona dinara, pišu Novosti.

Neočekivanom rezultatu ovih državnih kompanija, međutim, doprinelo je brisanje starih potraživanja. Vlada je krajem septembra usvojila Zakon o regulisanju odnosa Republike Srbije i dužnika za preuzete obaveze po inostranim kreditima. Reč je o korisnicima javnih sredstava, javnim preduzećima i ustanovama, koji su se zadužili u inostranstvu još pre uvođenja sankcija Ujedinjenih nacija devedesetih godina prošlog veka.

Srbija je umesto njih vratila pozajmicu, a sada ih i zvanično oslobađa obaveze da joj taj novac nadoknade. Reč je o ukupno 654,8 miliona evra, 59 miliona dolara i 627.341 švajcarski franak. Tako je lista gubitaša među 15 infrastrukturnih državnih kompanija značajno kraća. Na njoj svoju poziciju još čuva "Jat ervejz". Domaći avio-prevoznik je prošlu godinu završio sa minusom od 3,76 milijardi dinara, oko 600 miliona manjim nego u 2010. godini.

  • 18.05.2012 09:06
    MOLBA
    Moj BUDJET je takodje u minusu

    te stoga molim DRZAVU da pod hitno PODMIRI moj budjetski minus
    da ne bi isti bio u jos vecem minusu i da mogu napokon startovati od NULE

    a sve na osnovu ZAKONSKIH propisa koji su premenjivani za 15 firmi koje su uz pomoc DRZAVE sanirane,
    te su izasle iz minusa i sada su sposobne da pozitivno posluju

    U napred hvala za razumevanje,te sam siguran da ce se odraditi u skladu moga zahteva na obostrano zadovoljstvo

    S postovanje gradjanin u finansijskom minusu
  • ASA

    18.05.2012 08:27
    VLAST JE VLAST!
    Država se potrudila da se sve dobro ispegla pred izbore!
  • ns

    18.05.2012 08:25
    Važno da imaju redovne i velike plate a žuti će svojim političkim jajarama dati pare da opet prave gubitke i dele viškove.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija