U KCV-u ove godine obavljeno 37 transplantacija

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) ove godine je obavljeno 37 transplantacija, od kojih 28 bubrega i devet jetri, što je dvostruko više nego lane, rekla je koordinatorka projekta "Šansa za novi život" doktorka Jelica Alargić.
U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) ove godine je obavljeno 37 transplantacija, od kojih 28 bubrega i devet jetri, što je dvostruko više nego lane, rekla je koordinatorka projekta "Šansa za novi život" doktorka Jelica Alargić.

"Pacijentima koji su na listama čekanja za dobijanje organa, to daje nadu da će dobiti šansu za novi život", rekla je Alargićeva osvrnuvši se na petogodišnje rezultate KCV u transplantaciji i donaciji organa.

Podsetivši na pionirske korake u toj oblasti, započete 2008. godine, Alargićeva je rekla da je broj transplantacija u blagom porastu zahvaljujući sveobuhvatnom angažmanu čitavog društva, pre svega zdravstvenih institucija kao i udruženja građana, pacijenata i naročito formiranjem Donorske mreže Vojvodine.

"Važno je to što je razvijena svest građana o značaju transplantacione medicine, koja je ove godine postala jedan od prioriteta u našem zdravstvu, što može da se uoči ne samo u KCV nego i u drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji", istakla je Alargićeva.

KCV je tako ove godine imao stalnu saradnju sa transplantacionim centrima u Nišu i Beogradu, kao i sa Univerzitetskom dečjom bolnicom, pa su među pacijentima s tranplantacijom u protekla tri meseca bila i tri mališana, koji su tako dobili šansu za novi život, zahvaljujući pre svega humanosti porodica donora, rekla je Alargićeva.

Napominjući da se stalnim radom, širenjem svesti o značaju transplantacione medicine i uklanjanjem zabluda u društvu o tome svake godine postižu sve veći uspesi, naglasila je da je cilj Srbije da postane članica Evrotransplanta.

"Uslov za to je da imamo deset potencijalnih donora na milion stanovnika, dvostruko više nego što je sada", rekla je Alargić podsetivši da vodeće zemlje u Evropi u toj oblasti, Hrvatska i Španija imaju po 35 potencijalnih donora na milion stanovnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija