NDS traži perkid diskusije o uvođenju smrtne kazne

Nova demokratska stranka najoštrije je osudila ubistvo devojčice Tijane Jurić iz Subotice, ali je zatražila i da se prekine diskusija o ponovnom uvođenju smrtne kazne kojom se, kako se navodi u saopštenju, dovodi u pitanje evropski karakter našeg društva.
Nova demokratska stranka najoštrije je osudila ubistvo devojčice Tijane Jurić iz Subotice, ali je zatražila i da se prekine diskusija o ponovnom uvođenju smrtne kazne kojom se, kako se navodi u saopštenju, dovodi u pitanje evropski karakter našeg društva.

Reagujući na izjavu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da će razgovarati sa ministrom pravde o pooštravanju kaznene politike u Srbiji, da mu je žao što je ukinuta smrtna kazna i da društvo možda nije bilo spremno za prihvatanje te tekovine Evropske unije, NDS ocenjuje da Stefanović "očigledno ne razume koncept ukidanja smrtne kazne".

"Ovakav katastrofalan predlog ministra Stefanovića pokazuje da on očigledno ne razume koncept ukidanja smrtne kazne. To je civilizacijsko načelo koje smo konačno dostigli i koje ne smemo da urušavamo zbog činjenice da je u Srbiji izvršen ovakav anticivilizacijski stravičan zločin", istakao je u saopštenju lider NDS Boris Tadić.

Prema njegovim rečima ili je Stefanoviću populizam iznad interesa civilizacijskog napretka društva ili ne shvata da se čin tog stravičnog zločina neće poništiti predlogom da se Srbija odrekne civilizacijske tekovine ukidanja smrtne kazne.

"Smrtnu kaznu smo ukinuli, između ostalog, i ispunjavajući uslov za članstvo u Savetu Evrope, a izjava ministra da je ovaj monstruozni zločin dokaz da nismo dorasli tekovinama prava EU jasno govori da ova vlada dovodi u pitanje evropski karakter našeg društva", smatra Tadić.

On je podsetio da Srbija nije potpisala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama da bi formalno ispunila uslov za članstvo, već prihvatajući tekovinu koja civilizacijski unapređuje naše društvo.

Tadić je od Vlade Srbije zatražio da se zaustavi diskusija o inicijativi za ponovno uvođenje smrtne kazne jer, kako je istakao, oni koji je zagovaraju očigledno ne razumeju da niko nema pravo da stavi državu u ulogu ubice.

"Ovaj monstruozni zločin zaslužuje najtežu kaznu predviđenu zakonom, ali nijedan zločin se ne rešava osvetom koja takođe predstavlja novu vrstu zločina, a ne kaznu. Ovakav predlog ministra Stefanovića predstavlja najgori vid populizma i neodogovrno pobuđuje najniže strasti u našem društvu, u trenutku kada je celokupna javnost u stanju šoka i besa", dodao je Tadić i zatražio pokretanje diskusije o "neodgovornom ponašanju ministra Stefanovića".
  • Lune

    09.08.2014 05:31
    Volja naroda mora da se postuje,
    naravno, naroda Srbije,a ne "EU".. sto se iskazuje, statistickim prikazom, kriminala do ukudanja kazne i posle ukidanja kazne..Menjati zakon, sa " sa preambulom u prilogu", da ce se smrtna kazna primenjivati samo u Srbiji,
    za zlocine u Srbiji..
  • 08.08.2014 20:10
    Ceo zivot se covek muci da izvede decu na pravi put, cuva ih...zbog cega? Da bi se pojavio neki manijak i uradio ovako nesto...A sta bi bilo (ne daj Boze) da su u pitanju deca nekih politicara? Verovatno taj ne bi vise video ni sunca ni meseca, u roku od odmah...Za njih ne bilo suda, osim prekog...
  • 08.08.2014 19:34
    Prevrtljivi lelemud
    Ovaj više nikad ne treba da se vrati u bilo kakvu vlast! Za nauk njemu i sličnim neka pročita tekst šta je monstrum Dragan Djurić po priznanju radio! Pa neka zamisli svoje dete u rukama takvih...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija