Bebe uče i dok spavaju

Čim se rode, bebe primaju informacije iz spoljneg sveta i uče.

Mogu da spavaju i 18 sati u kontinuitetu, ali suprotno učestalom mišljenju, san im nije pasivan kao kod odraslih, već im mozak i tada radi punom parom, naglašavaju stručnjaci sa univerziteta Konektikat. 

Svoju tvrdnju dokazali su na jednostavan način. Prvo su novorođenim bebama dok su spavale puštali određene tonove, a zatim im na očne kapke usmeravali nežni dašak vetra nekoliko sekundi. Nakon kratkog testiranja, gotovo sve bebe su povezivale taj ton sa daškom vetra i čim ga čuju instinktivno su stiskale kapke.

Posle nekoliko sedmica, stručnjaci su im puštali isti ton bez daška, ali su bebe i dalje stiskale kapke očekujući dašak, što dokazuje da su zapamtile događaj.

Sve je zabeleženo video kamerom i malim elektrodama, koje su očitavale moždane talase. Rezultati su pokazali pojačanu aktivnost tokom testiranja u delu mozga zaduženom za memorisanje i učenje. Čak i naučnici su bili veoma iznenađeni činjenicom koliko bebe mogu da nauče i upamte i to dok spavaju. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom