Šta smete da unesete u Grčku, a šta će vam oduzeti na granici

Kraj je maja i mnogi srpski turisti se spremaju put Grčke na letovanje, koje će prema procenama poznavalaca prilika biti skuplje nego prošle godine.
Šta smete da unesete u Grčku, a šta će vam oduzeti na granici
Foto: Pixabay
S obzirom na uvođenje nekih novih poreza i strože finansijske kontrole ugostiteljskih objekata i trgovinskih radnji, procene su da će cene biti i do 20 odsto veće. To bi moglo da navede srpske turiste da u Grčku ovog leta ponesu više hrane od kuće i zbog toga bi trebalo da imaju na umu šta je dozvoljeno preneti preko granice i u kojim količinama. 
 
I ranijih godina je bilo situacija da je na grčkoj granici bilo zaplene hrane. 
 
Prema zvaničnim propisima, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a dozvoljeno je sa sobom poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe, hrane za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za ljubimce. 
 
Kada je reč o voću i povrću, može se uneti u količini do pet kilograma. 
 
Što se tiče unosa alkohola, osobe starije od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti po litar alkoholnog pića sa udelom alkohola od 22 odsto i manje od toga, četiri litra vina i 12 litara piva. 
 
Oni koji u Grčku putuju drumskim saobraćajem mogu sa sobom poneti 40 cigareta, dok je za putnike u vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno pet puta više. 
 
Kada je reč o novcu, neophodna je prijava ukoliko sa sobom nosite gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više od toga. 
 
U svakom slučaju, u obračunu troškova trebalo biste da svakodnevno odvojite oko 35 evra, koliko će vam u proseku trebati mimo već plaćenog aranžmana, piše portal Kamatica. 
 
Za suncobran i ležaljke, na većini plaža nećete morati da date dodatan novac ukoliko naručite piće, ali za to treba izdvojiti oko pet evra, dok na nešto ekskluzivnijim plažama, ovaj ugođaj može koštati više nego prenoćište u jednom prosečnom apartmanu, pa tako na pojedinim ostrvima treba dati oko 15 evra, ne računajući piće. 
 
Ukoliko svoje letovanje želite da upotpunite nekim dodatnim sadržajem poput odlaska na grčko veče, krstarenje ili odlazak u neki noćni klub za ovo možete potrošiti i više od 60 evra. 
 
Za večeru u jednom restoranu prosečan par plati oko 40 evra, dok je za giros potrebno izdvojiti do sedam evra. 
 
Kada se saberu svi desetodnevni "sitni" troškovi na plaži, računajući i obroke u jednim od primorskih restorana, oni mogu da iznose i više od samog, kompletnog turističkog aranžmana.
  • Mila

    25.05.2017 10:56
    Ne razumem zbog čega bi neko svoje mišljenje nametao drugome? Lepa je Grčka i more je čisto ali takvu prirodu i zelenilo kao što je u Crnoj Gori -NEMA! Svako neka uživa onako kako mu odgovara.
  • Nikola

    25.05.2017 08:52
    Uvek Grcka
    Ovaj tekst osim propagande nema nikakav drugi razlog da bude napisan. Zasto ga ovde pisu, ne znam , kao da mi imamo more, pa da se putnici koji imaju nameru da idu u Grcku odvrate od toga. Ali mi nemamo more, tako da ne razumem?? Giros 7 evra? Mozda 3 komada, ali 1 nikako. Najskuplji Giros koji sam ikad platio u Grckoj nije bio preko 3.5e. I to na najskupljim plazama, po gradovima su 2-3e. Predivne plaze, predivno more, usluga kako kad i kako gde, ali u sustini, za nase turiste nema povoljnijeg i lepseg letovanja, Crkve, Manastiri, sve kako se samo pozeleti moze.
  • Struka

    25.05.2017 01:57
    Nedovoljno pojasnjeno
    Problem je lako kvarljiva hrana, prvenstveno u vidu sirovog, zamrznutog ili termički obrađenog mesa i povrća (pečeno, kuvano, pohovano...) ili veće količine svežeg voća, povrća i hleba. Nije problem u ručnom frizu poneti upakovane suhomesnate proizvode (npr. tabla slanine ili šunke, sušene kobaje ili fabrički vakumirane sečene porcije) i dugotrajno mleko, a van friza mogu i fabrički proizvedena gotova jela u originalnom pakovanju sa deklaracijom. Problematično je sirovo ili termički obrađeno meso i povrće, koje se u kućnom zamrzivaču čuva na -18, a u ručnom frizu je od -5 na polasku, a do dolaska u letovalište u Grčkoj poraste i na +15 stepeni.
    Grci retko proveraju prtljag automobila naših turista, već rutinski pitaju šta nose i gde idu. Autobusima moraju barem da osmotre prtljažni prostor, možda zatraže da se iznese par kofera da bi videli i zabačen prtljag. Ako vide 50 ručnih frizova, možda otvore 1 ili 2. Eh, ako tu naiđu na samo 1 komad sirovog mesa otvoriće kompletan prtljag svih putnika. Pri ukrcavanju u bus vodiči (ili pratioci puta) uglavnom objasne putnicima ovu proceduru i zamole ih da se pridržavaju toga, zbog prijatnijeg putovanja cele grupe.
    Ne mogu da shvatim da neko na letovanje ponese 10 vekni hleba, gajbu paradajza, šnicle, ćevape, sarme ili punjene paprike (sveže, pečene ili zamrznute - nebitno). Nećeš crći ako u Grčkoj kupiš hleb, sveže meso i povrće, jer su cene tih namirnica u Grčkoj ili iste kao u Srbiji ili 5 do 10% više.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.