FOTO: Manastiri izgrađeni na liticama

Neverovatni viseći manastiri izgrađeni su na velikim visinama na padinama planina.
Neverovatni viseći manastiri izgrađeni su na velikim visinama na padinama planina.

U njima se mole samo najodaniji i najposvećeniji ljudi. Do mnogih se može doći samo uskim, strmim i tajnim prolazima.

Jedan od najpoznatijih manastira ove vrste je izgrađen na planini Huashan u Kini. Čini se kao da se protivi zakonima fizike dok visi na litici. Ovaj manastir se nalazi 120 kilometara istočno od grada Xi'ana u provinciji Shaanxi. Planina Huashan je poznata kao "najstrmija planina pod nebom" i jedna je od pet svetih planina u Kini. Tu se nalaze neki od najvažnijih taoističkih hramova koje posećuju mnogi vernici, zbog čega je ova planina postala sveta zemlja za Taoiste

U Butanu, manastir Tigrovo gnezdo Takshanga se nalazi na litici 700 metara iznad doline Paro. Prema legendi, ime je dobio jer je "drugi Buda", guru Padmasambhava, tu došao jašući tigra. Prema izveštajima lokalnih medija, nekoliko hodošasnika je poginulo na tim liticama.

Manastir Sumela u Turskoj je izgrađen na visini od 1.200 metara. Izgrađen je 386. godine za vreme vladavine cara Teodozija I, nakon što su dva sveštenika u pećini pronašli ikonu Device Marije.

Do manastira Roussanou u Grčkoj se do 1920. godine moglo doći samo u korpi koja je dizana pomoću kotura. To je jedan od šest manastira kompleksa Meteora. Svi manastiri su izgrađeni na vrhovima stena u blizini Pinosa.

Sigiriya, ili Lavlja stena, je manastir u Šri Lanki, u centralnom distriktu Matale. Šape lava još uvek stoje na ulazu u manastir, ali glava je pala pre mnogo godina. To je jedno od osam mesta u Šri Lanki koja su upisana u listu svetske baštine.

  • ccc

    01.06.2012 14:29
    Ja sam, evo, ateistkinja, ali se divim bezmerno ovim predivnim gradjevinama i ljudskom trudu i umeću zahvaljujući kojima su i nastale...

    P.S. Toliko, a propo besmislenog ispada "Anonimusa" čiji je koment skroz dole, prvi izašao...
  • Mr. X - @ Anonimus

    01.06.2012 07:24
    Dve ruke koje rade mogu učiniti više nego hiljadu sklopljenih u molitvi.
  • Tijana

    31.05.2012 16:24
    Lepota i uzvišenost
    Prelepe fotografije koje na umetnički način predstavljaju uzvišenost i svetlost božansku. Zanemela sam pred fotografijama. Ne mogu ni da predpostavim kakav je uzvišeni utisak biti u okriljima ovih svetinja. Bila sam na Meteorima i ostala u čudu od lepote manastira koji su zaista na najfascinantnijim mestima izgrađeni da ostavljaju za sobom neizbrisiv trag poštovanja i divljenja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.