Toranj Big Ben menja ime

Britanski čuveni toranj Big Ben, dobiće naziv "Elizabetin toranj" (Elizabeth Tower) u čast kraljičinog dijamantskog jubileja.
Britanski čuveni toranj Big Ben, dobiće naziv "Elizabetin toranj" (Elizabeth Tower) u čast kraljičinog dijamantskog jubileja.

Proslavu 60 godina vladanja prva je uvela kraljica Viktorija 1897. kada su takođe promenjeni nazivi pojedinih londonskih znamenitosti u njenu čast.

Toranj je prvo bio poznat kao Clock Tower, ali je dobio ime Big Ben pošto mu je dodato veliko zvono koje označava svaki sat. Taj naziv će se zadržati u kolokvijalnoj upotrebi, ali će zvanični naziv od sada biti Kraljica Elizabeta.

Big Ben nedavno je bio tema britanskih medija zbog njegovog nagiba koji se neznatno povećao od 2003, ali stručnjaci smatraju da takva promena ne bi trebalo da mu naškodi u narednih 10.000 godina.

Inače, u Britaniji se održava četvorodnevna proslava od 2. juna u čast jubileja Elizabete Druge, koja će uključiti svečanu povorku čak 1.000 brodova na Temzi i veliki koncert na kom će pevati zvezde.

  • Stafetna Palica

    03.06.2012 19:15
    Skupili se 'vladari sveta'na jednom mestu!Banditi iz 120 najmocnijih svetskih porodica nam kroje sudbine,a kraljica je na vrhu piramide!In God We Trust..a njihov bog je Lucifer!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.