FOTO: Plutajući hotel u slučaju poplava

Plutajući hotel ima prozračne sobe, mnogo zelenila, a i usluga je za pet zvezdica. Međutim, najvažniji razlog zbog kojeg treba rezervisati sobu u ovom hotelu je činjenica da bi vam mogao spasiti život u slučaju velikih poplava.
Plutajući hotel ima prozračne sobe, mnogo zelenila, a i usluga je za pet zvezdica. Međutim, najvažniji razlog zbog kojeg treba rezervisati sobu u ovom hotelu je činjenica da bi vam mogao spasiti život u slučaju velikih poplava.

Naime, ova futuristička zgrada, nazvana Arka, je dizajnirana tako da preživi poplave uzrokovane podizanjem nivoa mora.

Ova plutajuća biosfera je zamišljena kao sigurno i samoodrživo sklonište. Konstruisana je tako da izdrži nalete plimnih talasa. Prema rečima dizajnera, konstrukcija i potporni stubovi sa kablovima su osmišljeni tako da distribuišu težinu ravnomerno pa je konstrukcija sigurna i u slučaju zemljotresa.

Za stvaranje električne energije se koriste solarni paneli, a voda je osigurana pomoću sistema za prikupljanje kišnice.

Ovu Arku je dizajnirala ruska firma Remistudio uz pomoć programa Međunarodne unije arihetekata pod nazivom Arhitektura za slučaj katastrofe.

"Što se tiče arhitekture, tu su dva glavna problema. Prvi je održavanje sigurnosti u slučaju ekstremnih uslova i klimatskih promena. Drugi je zaštita prirodnog okruženja za ljudske aktivnosti. Naša Arka je pokušaj kreiranja odgovora na sve izazove budućnosti", rekao je Alexander Remizov, predstavnik firme Remistudio.

  • R2 D2

    27.09.2012 22:17
    Fantasticno
    Stvarno, sve pohvale za realizaciju ideje!
  • jaca

    27.09.2012 11:33
    super
    e ovo mi se svidja,svaka cast svima koji su ucestvovali na projektu a i ideje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.