Ako ste nešto ukrali iz hotela - slobodno vratite

Ako ste u periodu između 1930. i 1960. nešto ukrali u čuvenom njujorškom hotelu "Valdorf-Astorija", sada možete da vratite, bez bojazni od kazne.
Ako ste u periodu između 1930. i 1960. nešto ukrali u čuvenom njujorškom hotelu "Valdorf-Astorija", sada možete da vratite, bez bojazni od kazne.

U junu je hotel na svom Fejsbuk profilu pozvao sve bivše goste i njihove potomke da vrate ukradene kašike, viljuške, čajnike i druge premete. "Dajemo vam mogućnost da ih vratite, a nećemo vas uopšte pitati kako su oni do vas dospeli", naveo je hotel u pozivu.

Poziv je urodio plodom - za dva meseca javilo se približno 15 osoba, a uskoro se očekuje i vraćanje oko 15 predmeta. Džudi Šrajber iz Kalifornije je, na primer, vratila srebrnu džezvu koja je, kako je rekla, najverovatni "pripadao" njenom ocu.

"U vreme njihovog medenog meseca, 1938, moji roditelji prenoćili su noć u 'Astoriji'. Upravo tada, kako mislim, ukrao ju je moj otac. Svake godine, na godišnjicu braka, vadili su je i sipali iz nje kafu", rekla je Šrajberova.

Nisu, međutim, svi "pokajnici" spremni da otkriju identitet, strahujući da "amnestija" neće biti prava, već da će biti pozvani na odgovornost. Očekuje se da će vraćeni predmeti biti deo izložbe u holu hotela posvećene njegovoj istoriji.

Hotel, otvoren 1897, izgrađen je po porudžbini porodice Astor, u 19. veku jedne od najbogatijih američkih porodica. Prvobitno se nalazila u 34. ulici, njenu prvu zgradu "Astoriju" podigao je praunuk osnivača dinastije Astor, Džon Džejkob, a kasnije je njegov brat Viljem Valdorf dogradio svoj deo "Valdorf". Već poznat u svetu, 1929. gdoine, hotel je srušen i na njegovom mestu je počela izgradnja "Empajer stejt bildinga".

"Valdorf-Astorija" je 1931. godine izgrađena u centru Menhetna na Park aveniji između 49. i 50. ulice.

Luksuzni hotel kapaciteta 2.000 gostiju poznat je po održavanju poslovnih razgovora i velikih međunarodnih susreta, u njemu odsedaju svi američki predsednici tokom putovanja u Njujork, a kao rezidenciju koriste je i mnogi drugi šefovi država, koji učestvuju u godišnjim sednicama Generalne skupštine UN i drugih međunarodnih foruma.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.