Turisti odlaze na Tajland da se zamonaše

Tajland je čuven po plažama i turizmu, ali neki posetioci imaju drugačije planove i kada dođu u tu zemlju odluče da obuku budističku odoru i da se zamonaše.
Tajland je čuven po plažama i turizmu, ali neki posetioci imaju drugačije planove i kada dođu u tu zemlju odluče da obuku budističku odoru i da se zamonaše.

I dok se većina zapadnih posetilaca vraća sa Tajlanda sa osećanjem da su iskusili "parče raja", strani monasi koji su ostali nadaju se da će dostići novi nivo prosvetljenja.

Više stotina došljaka iz Evrope, SAD ili Australije zamonašilo se proteklih decenija u budističkim hramovima, premda nisu svi ostali monasi do kraja života.

"Na taj način ostavljate iza sebe probleme i patnje koji su sastavni deo svetovnog zivota", kaže Pra Asoko, budistički monah iz Švajcarske. I monaški život nosi teškoće i odricanja, ali to su stvari koje prihvatate samom odlukom da se zamonašite, objašnjava on.

Jedan od njegovih učitelja je američki monah Luang Poh Sumedo koji je obukao monašku odoru pre 46 godina i danas je jedan od najpoštovanijih stranih monaha na Tajlandu.

Budizam mu, kaže, odgovoara zbog pragmatizma i činjenice da nije usredsređen na nekog boga. "U budizmu ina nečeg privlačnog za um zapadnog čoveka, jer ta religija nema teistički pristup, ne zahteva da verujete u neke stvari", kaže on.

Ipak prelaz na disciplinovani monaški život nije lak. Ima mnogo pravila uključujući seksualnu apstinenciju i izolovanost od šireg sveta. Pra Ašal, Australijanac koji se zamonašio pre 35 godina kaže da je oko polovina stranih monaha koje je poznavao odustala.

"Ipak, nijedan od njih nije zažalio što je pokušao, a svaki je otišao sa poverenjem u budističko učenje i zahvalnošću prema zajednici", ukazuje on: "Svima je bilo drago što su pokušali, a obično su odlazili zato što su mislili da je to ipak preteško za njih."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.