Putnici na avio-letovima sve opasniji

Ako je verovati podacima avio-kompanija, putnici na letovima postaju sve nepristojniji i opasniji, a Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj je tim povodom prošle sedmice zatražilo oštrije mere protiv takvog ponašanja koje u nekim slučajevima ugrožava i bezbednost.
Ako je verovati podacima avio-kompanija, putnici na letovima postaju sve nepristojniji i opasniji, a Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj je tim povodom prošle sedmice zatražilo oštrije mere protiv takvog ponašanja koje u nekim slučajevima ugrožava i bezbednost.

Ove godine Udruženje za vazdušni saobraćaja uspelo je da zabeleži napad na stjuardese u Kini, Amerikanca koji je tokom leta na kompjuteru gledao pornografiju i jedan južnoafrički par koji je imao seks za vreme leta u prvoj klasi.

Od 2007. godine kada je je počelo praćenje i brojanje incidenata u avionima, do sada je registrovano preko 15.000 slučajeva neprikladnog ili naslinog ponašanja.

Fudbalski navijači koji se tuku, manekenke koje se dovikuju psovkama i francuski filmski glumac koji urinira po podu aviona, samo su još neki od slučajeva koji su predstavljeni u publikaciji koja pokazuje da se broj agresivnih i nepristojnih putnika svake godine povećava.

Upravo zbog toga što se osoblje aviona skoro svaki dan susreće sa ovakvim opasnostima, Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj će na sledećem zasedanju tražiti da posada dobije u takvim slučajevima veća ovlašćenja, kao i da se izgrednici kažnjavaju mnogo oštrije.

Tako nije uopšte iznenađujuć prizor u kome se putnica tuče sa posadom i gađa ih i poliva flašama, a nakon toga se sukobljava sa putnicima na jednom letu za Tajland.

Veliki problem predstavlja međunarodno pravo koje se u slučaju avio-saobraćaja pokazuje potpuno neprimenljivim, jer često prestupnici odlaze nekažnjeni. pošto po sletanju policija u toj zemlji nema nikakvu nadležnost.

A zapravo najveći problem je, kako kažu u Udruženju, to što po trenutnoj Tokijskoj konvenciji o avio saobraćaju iz 1963. godine uopšte nisu predviđene mere koje bi posada u tim slučajevima trebalo da preduzme, jer bi putnici mogli da ih tuže ukoliko pokušaju da obuzdaju nekog nasilnika.

Tako je recimo jedna Ruskinja na letu iz Los Anđelesa za London, nakon što joj nije dat alkohol počela da pije tečni sapun i pokušala da ugrize stjuarda, a na jednom drugom letu je putnik ukrao nekoliko boca vina i zaključao se u tolaet da ih popije, što su sve situacije u kojima je potrebno primeniti delimično fizičku silu.

Mađutim, napori avio-prevoznika da se izgrednici izvedu na sud su praktični bezuspešni, jer je "Tokijski akt", koji je donesen pre 50 godina prvenstveno napravljen kako bi se bavio otmicama aviona.

Zbog svega ovoga Međunarodno udruženje za vazdušni saobraćaj od predstojeće konferencije u martu očekuje da se reše problemi koji smetaju uvođenju oštrijih kazni za nasilne putnike i uvedu veća ovlašćenja za članove posade.

  • mali-veliki

    20.12.2013 10:40
    A sta je avion? Nikad ga nisam videla. A kamoli letela njim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Svađa na letu ga koštala 20.000 dolara

Britanac koji je zbog svađalačkog ponašanja primorao posadu na letu Junajted erlajnsa da preusmeri sletanje na drugu lokaciju, mora da plati više od 20.000 dolara avio-kompaniji.