Svi ćemo biti donori od rođenja

Zakon o izmenama Zakona o transplantaciji je u skupštinskoj proceduri, a jedna od novina koje treba da donese jeste i način doniranja organa.

Prema tom predlogu, imali bismo pretpostavljenu saglasnost donora, svi ćemo biti saglasni da nam se uzmu organi nakon smrti. Time bi se, sigurno, u velikoj meri omogućilo brže i lakše dolaženje do organa za tranplantaciju, što znači i da bi bili spaseni mnogi životi.

Ovakve zakonske odredbe postoje i u drugim zemljama, stoga se ovo naziva "španski model", a svaka zemlja koja ga primenjuje ima dovoljno tkiva za transplantacije. Prema sadašnjem Zakonu o transplantaciji, čak i onaj ko ima potpisanu donorsku karticu ne može da bude donor, ako članovi porodice ne dozvole da se uzmu organi.

Po aktuelnom Zakonu o transplantaciji, čak i kada osoba za života ima donorsku karticu, ako članovi porodice nakon njene smrti odbiju da potpišu saglasnost da se uzmu organi, lekari to moraju da prihvate.

Novim predlozima predviđeno i kako oni koji ne žele da budu donori to mogu da reše. Oni treba da daju pismenu izjavu o protivljenju uzimanja organa. Nju daju izabranom lekaru, koji ima obavezu da je u roku od tri dana dostavi Upravi za biomedicinu.

Koordinatorka projekta "Šansa za novi život" dr Jelica Alargić iz Kliničkog centra Vojvodine godinama promoviše donorstvo u brojnim akcijama i uvek ističe da bez dobro organizovanog donorstva nema ni transplantacija.

"Transplantacija je jedina oblast medicine koja zahteva aktivno učešće građana i građanki, kao i podizanje svesti o značaju ove teme. Ako nema donorstva, nema ni transplantacija. Transplantacija je sve više, ali je to i dalje nedovoljno. Za razvoj donorstva je važno da se organizuje zdravstveni sistem, ali i da se razvije pozitivan stav o donatorstvu", rekla je nedavno dr Alargić.

Strah od nepoznatog, nepoverenje i brojne predrasude, često odvraćaju ljude od ideje da postanu donori. Međutim, izmene Zakona vrlo precizno definišu svaki korak koji vodi do transplantacije. Postupak uzimanja organa može da započne tek nakon što zdravstveni radnik proverom u Jedinstvenom republičkom registru utvrdi da umrla osoba nije dala izjavu o protivljenju uzimanja organa, odnosno ako ima pismeni pristanak roditelja, staratelja ili zakonskog zastupnika maloletne osobe, kao i pismeni pristanak bračnog ili vanbračnog partnera ili člana porodice za osobu koja nije državljanin Republike Srbije.

Zemlja s najboljim rezultatima u prikupljanju organa je Španija i jedina je u svetu u kojoj se lista čekanja za transplantaciju neprekidno smanjuje.

Autor: Dnevnik
 

  • dragana

    27.01.2016 15:49
    Zar nije moje telo moja privatna svojina? Ovo je kao da posle smrti uzme moj stan prvi kome se svidi... Jesam za donorstvo, ali ne na ovaj način! Ovo daje suviše široko polje za zloupotrebu.
  • @Maja

    27.01.2016 12:00
    To se zove dati bubreg za partiju!
  • Srbijo stidi se!

    27.01.2016 11:42
    Moraću se sakriti kad se približi smrt, ili pred smrt popiti nešto što će organe učiniti neupotrebljivim. Ne verujem ovom "sistemu" niti zdravstvu Srbije niti sudstvu niti policiji.
    Sigurno će davanje izjave otežati sa po par svedoka i taksom od recimo 15-20.000 kako bi dodatno demotivisali ljude. A posle će sistem da padne, jer, evri su u pitanju.Rešio sam da ni jedna moja ćelija ne sme da živi nakon smrti mog tela.Ne želim da mi duša bude vezana za život nekog drugog bića.Dokazano je da ovo kalemljenje kod ljudi izaziva prenos DNK preminulog i nekih osobina u živućeg.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija