VIDEO: Pleme u kojem se muškarci ne pitaju ništa, sve pripada ženama

Suprug i otac su reči koje ne postoje u plemenu Mosuo, koje živi u Kini. Oni im i nisu potrebni, s obzirom na to da brakovi ne postoje, a nasledstvo ide po majčinoj liniji.
Ovo pleme broji 40.000 pripadnika i većina živi oko jezera Lugu na Himalajima. Njihova istorija duga je 2.000 godina i neguje matrilinearno nasleđivanje po kome sva imovina pripada ženama, a deca dobijaju prezime od majke. 
 
Svaka porodica se obično sastoji od 10 i više članova, ali je sva imovina uvek u rukama žena. Ono što je specifično za ovo pleme je da praktikuju jednu vrstu "otvorenog, slobodnog braka", gde žene imaju nekoliko ljubavnika. 
 
Oni nemaju klasičan brak, već onaj muškarac koga žena poželi, noću dolazi u njenu kuću, provede noć sa njom, a iz kuće mora da ode pre nego što svane. Ukoliko žena ne želi vezu sa svojim dotadašnjim ljubavnikom, ona simbolično stavlja muške cipele ispred svojih vrata, dajući mu do znanja da je njegovo mesto zauzeto. 
 
U ovom plemenu muškarci nemaju nekih posebnih odgovornosti - nemaju posao i odmaraju ceo dan, kako bi bili odmorni za noćne posete svojim ženama. Generalno, njihova jedina uloga je stočarstvo i ribolov. U njihovoj kulturi i tradiciji imati samo jednog partnera predstavlja nepoštovanje svojih predaka, a to se ne smatra prihvatljivim.
 
Mosua žene ne veruju u brak, bar ne u instituciju braka kakva je nama poznata. 
 
Ono što je specifično za ovu zajednicu je da muškarac i žena čak mogu da budu i u dugogodišnjoj vezi, ali njihova imovina svakako nikada neće biti zajednička. Štaviše, majke svu svoju imovinu nakon smrti ostavljaju ćerkama, nikada sinovima. Zbog toga što nemaju svoju imovinu, muškarci do kraja života žive u majčinoj kući. 
 
Deca koja nastanu kao plod veze, pripadaju isključivo majčinoj porodici, a očevi imaju minimalni kontakt sa decom. Toj deci najveći muški uzor predstavlja ujak, koji u ovom društvu ima bolju poziciju od biološkog oca deteta. 
 
Mosua žene nikada neće tražiti nekoga "sa strane", već isključivo Mosua muškarce.
 
  • Мунгос

    19.07.2017 23:34
    Што се тиче сексуалног живота ових Кинескиња, то је супер. Код нас важи пословица „Ух, што нисам жена, сексао бих се сваки дан“, а ове само покажу прстом кога хоће, и све је решено.
    Мада би неки мушкарци ипак морали да им ставе до знања „Појама немаш колико ти мало фали да ме имаш“.
  • gari

    19.07.2017 15:39
    Kako ništa ne rade kad se bave stočarstvom i ribolovom? :P Jadni ljudi, mogu da otpadaju od posla pored stoke, ništa im neće priznati. :D

    Zanimljiv tekst!
  • Мунгос

    19.07.2017 14:53
    Сада се види од кога су преписале програм боркиње за родну равноправност.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom