Država opravdano upumpava pare u EPS ili je to rupa bez dna?

Najava da će država izdvojiti 250 miliona evra za nabavku mašina i opreme u Rudarskom basenu "Kolubara" izazvala je oprečne reakcije o tome da li je to opravdano.
Jedinstven stav je da EPS kuburi sa problemima jer da nije tako, država ne bi morala da interveniše. Nekadašnji zamenik ministra energetike Srbije Slobodan Ružić za "Danas" kaže da u razvijenim zemljama nije praksa da država upumpava novac u javna preduzeća kako bi ona investirala u proizvodnju. 
 
"To nigde nije slučaj. To je bilo sasvim normalno u socijalističkoj ali ne i u tržišnoj privredi. Država Srbija ne bi trebalo da daje bilo kakav novac EPS-u, već bi to preduzeće trebalo da za te potrebe koristi sopstvena sredstva. EPS bi trebalo da posluje profitabilno i da puni državnu kasu a ne da se iz budžeta novcem građana finansira njegovo poslovanje", kategoričan je on. 
 
Dodaje da je osnovni razlog zbog čega je država prinuđena da posegne za budžetskim sredstvima kako bi pomogla EPS-u činjenica da to preduzeće nema ekonomski opravdanu prodajnu cenu struje
 
Sa tim mišljenjem saglasan je i privatizacioni savetnik Branko Pavlović. 
 
"Srbija se obavezala prema Međunarodnom monetarnom fondu i Evropskoj uniji da više neće subvencionisati EPS i druga javna preduzeća. Sad država opet planira da finansijski podrži EPS. Podsećanja radi, država je i pre desetak godina takođe izdvojila novac za proizvodnju uglja u kopovima. Sad to čini opet", kaže Pavlović. To je, kako navodi, jasan pokazatelj da apsolutno ništa nije urađeno na restrukturiranju i unapređenju poslovanja tog preduzeća, da se njim rukovodi na neefikasan način i da ne postoji bilo kakav plan na koji način upravljati preduzećem i omogućiti mu zaradu iz koje bi finansirao svoje investicione potrebe. 
 
 
Sa druge strane, energetičar Vojislav Vuletić smatra da je sasvim legalno i normalno da država pomaže preduzeće čiji je vlasnik.
 
"Svuda u svetu država pomaže  preduzećima kako bi zaštitila opšti interes. Ako se hrvatska država toliko trudi da spase Agrokor, zašto Vlada Srbije ne bi pomogla EPS-u", navodi Vuletić. On dodaje da će ta investicija pomoći EPS-u da ostvaruje veću proizvodnju uglja, samim tim proizvodi i više struje i sa većim obimom učestvuje u punjenju budžeta nego što je to sada slučaj. "Ipak, mora se konstatovati i to da EPS čim nema sopstvena sredstva za takvu investiciju, nije dobro poslovao kako je to tvrdio njegov menadžment", zaključuje Vuletić.
 
List "Danas" još nije dobio odgovore iz EPS-a i Ministarstva rudarstva i energetike zašto država upumpava novac u to preduzeće.
 
Ceo tekst ovog lista pročitajte OVDE.
  • svi zaboravljate

    08.05.2017 22:53
    jednu stvar
    tacno je da ima viska, tacno je da su velike plate, ali ako hocete da se posluje profitabilno nema gospodo struje po socijalnoj ceni
  • Nije Nego

    08.05.2017 14:29
    zamena teza
    Sve sami "experti" koji su uništili našu privredu kriminalnom privatizacijom!
    Glavni problem EPSa je višak zaposlenih i neracionalno razbacivanje državnog novca.
    Ovi "experti" lobiraju na povećanju cene i prodaji EPSa strancima.
    Kada menadžment bude izabran na osnovu stručnosti, plaćen u obrnutoj proporciji na radnike i troškove, a otpremnine budu ukinute u celosti, i EPS će biti profitabian.
    Njima ustvari nedostaje jedan "Kravčenko" kao u NISu!
  • ma hajde

    08.05.2017 14:29
    nego kako
    Naravno da je rupa bez dna, jer ako imate firmu gde srednjoskolac ima za 50 posto vecu platu od nastavnika u osnovnoj skoli onda Vam je sve jasno........tek je posebna prica tj.cinjenica da ih ima barem duplo vise po kojekakvim kancelarijama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Šta stoji iza "turbo uzleta" Pro Tenta?

Iako je Pro Tent na kraju 2022. godine imao više od 8.600 radnika, najveći broj njih samo je formalno zaposlen u ovom preduzeću, a suštinski radi u Elektroprivredi Srbije.

Srbija nasuprot svetskog trenda

Nema države koja se ne hvališe najboljim kompanijama, stoga se i prave liste najvećih, bilo prema ukupnom poslovnom prihodu, bilo prema profitabilnosti.

Koja država EU je najzaduženija?

Javni dug zemalja Evrozone je na kraju četvrtog tromesečja 2023. godine pao sa 89,9 odsto u prethodnom kvartalu na 88,6 odsto, objavio je Evrostat.