Fond za suzbijanje zaraznih bolesti životinja

U Srbiji je u toku realizacija projekta Evropske unije koji će omogućiti izgradnju nacionalnog kompenzacionog fonda za suzbijanje zaraznih bolesti životinja, a njegov osnovni cilj jeste podeljena finansijska odgovornost između Vlade Srbije i privatnog sektora u slučaju izbijanja zaraznih bolesti životinja.
U Srbiji je u toku realizacija projekta Evropske unije koji će omogućiti izgradnju nacionalnog kompenzacionog fonda za suzbijanje zaraznih bolesti životinja, a njegov osnovni cilj jeste podeljena finansijska odgovornost između Vlade Srbije i privatnog sektora u slučaju izbijanja zaraznih bolesti životinja.

"Ideja projekta je da se na efikasan način sprovede iskorenjivanje klasične kuge svinja i besnila na području Srbije", rekao je v.d. direktora Uprave za veterinu Dejan Bugarski na konferenciji za novinare.

On je naveo da je drugi deo projekta, koji je izuzetno značajan i treba da bude prekretnica u domaćoj organizaciji zaštite zdravlja životinja, osnivanje nacionalnog kompenzacionog fonda za nadoknadu štete koju uzrokuju zarazne bolesti kod životinja.

Ovakav fond, rekao je Bugarski, postoji u raznim državama EU i osnovna ideja Srbije je da iskoristi sve prednosti koje postoje u različitim evropskim modelima i prilagodi ih domaćim uslovima. Kao jedan od preduslova da fond zaživi jeste da sa njegovim konceptom budu saglasni svi zainteresovani učesnici, od proizvođača, preko države, pa do osiguravajućih društava. Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da Srbija ima značajan potencijal da unapredi razvoj stočarstva i da je u tom smislu veoma važno osnivanje ovog kompenzacionog fonda.

On je naveo da je u nekim oblastima već postignut značajan rezultat, a kao primer naveo pad broja identifikovanih slučajeva besnila kod životinja. Benedikt je precizirao da je u 2009. godini, koja je bila poslednja godina pre početka vakcinacije lisica i ostalih divljih mesojeda, identifikovan 181 slučaj besnila, da bi lane taj broj pao na samo tri slučaja.

"To nam daje nadu da će Srbija uskoro dobiti status države oslobođene besnila", rekao je Benedikt. On je dodao da je istovremeno postignut napredak u pravcu kreiranja strategije za suzbijanje svinjske kuge. Benedikt je rekao i da EU daje visok prioritet prevenciji i kontroli bolesti životinja putem definisanja zajedničkog zakonodavstva EU, što uključuje bolesti kao što je klasična kuga svinja, koja može imati štetan uticaj na ekonomiju zemlje ili besnilo, koje može biti opasno i za zdravlje ljudi.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević izjavio je da Srbija ima izgrađen sistem i efikasan mehanizam nadoknade štete za određene zarazne bolesti životinja. On je, međutim, istakao da je neophodno da Srbija po uzoru na najbolju evropsku praksu unapredi postojeći model kako bi se na održiv način obezbedio adekvatan nivo podrške stočarstvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija